Bolkestein vindt zichzelf niet te oud

De Nederlandse Europees Commissaris Frits Bolkestein wil niet alleen nog een nieuwe termijn van vijf jaar in Brussel dienen, hij wil ook een zwaardere portefeuille. De oud-VVD-leider, die zich nu bezighoudt met interne markt, is bijvoorbeeld beschikbaar om de onlangs door Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië voorgestelde `supercommissaris' voor economische hervorming te worden.

In een vraaggesprek met het vooral in Brussel veel gelezen weekblad European Voice maakt Bolkestein – die volgende maand 71 jaar wordt – korte metten met de telkens terugkerende verhalen dat hij te oud zou zijn voor een nieuwe termijn in de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie. ,,Hard werken verlengt je leven'', aldus Bolkestein. Het is nog helemaal geen tijd voor hem, zo vertelt hij, om rustig in bed met een goed boek te liggen.

Volgens Bolkestein is de Nederlandse regering bereid zijn kandidatuur te steunen. Tijdens de formatiebesprekingen van vorig jaar hebben CDA en VVD hierover met elkaar informeel een afspraak gemaakt. Maar de voordracht van een nieuwe commissaris is niet meer louter een zaak van de regering van het land waaruit de kandidaat voortkomt. De nieuwe voorzitter van de commissie, die in juni door de regeringsleiders zal worden aangewezen, kan om meer kandidaten vragen.

In het vraaggesprek met de European Voice zegt Bolkestein dat een van de ,,business dossiers'' hem ook wel wat lijkt voor een volgende periode. Het gaat hierbij om de portefeuilles concurrentie, handel of monetaire zaken.

Dat Bolkestein nog voldoende energie over heeft zullen zijn collega's ook volgende week merken, wanneer hij zijn ruim 300 pagina's tellende boek De grenzen van Europa met vraaggesprekken over Europa zal presenteren.