Beurzen wachten op cijfers uit VS

De Europese beurzen namen vanochtend een afwachtende houding aan met het oog op de macro-economische cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt die aan het begin van de middag zijn gepubliceerd. Die vormen een goede aanwijzing over de ontwikkeling van de economische groei in de belangrijkste economie van de wereld.

De AEX-index in Amsterdam noteerde tegen het middaguur een winst van 0,1 procent (0,5 punt) bij een stand van 362,02 punten. Frankfurt, Parijs en Londen volgden die trend met een winst van 0,1 procent.

De Europese chipfondsen noteerden lager na voorzichtige inschattingen van het Amerikaanse Intel, de grootste chipfabrikant ter wereld. De onderneming maakte gisteravond een omzetraming bekend die aan de onderkant van eerder voorspellingen lag.

In Amsterdam, waar tien van de 25 hoofdfondsen op verlies stonden, moest Philips licht inleveren. De Eindhovense elektronicafabriek ging 0,5 procent omlaag. ASML, de chipmachinemaker, won 0,1 procent na een kleine koersdaling kort na opening. In Frankfurt was Infineon met een daling van 0,7 procent een van de grootste verliezers onder de hoofdfondsen.

Een opmerkelijke uitschieter was zwaargewicht Fortis. De bankverzekeraar sloot gisteren aan het slot van de handel plotseling ruim 2 procent omhoog, vanochtend volgde een stijging van 2,4 procent.

,,De sprong van gisteren voedt overnamegeruchten'', stelde analist Lukas Daalder van Oyens & Van Eeghen die de Nederlands-Belgische onderneming een ,,overnamekandidaat'' noemt.

Een opvallende daler in Amsterdam was Koninklijke Olie. Twee dagen na het onverwachte vertrek van topmannen Watts en Van de Vijver lijkt het aanvankelijke optimisme op de beurs over deze stap te zijn omgeslagen. Het aandeel verloor gisteren terrein en moest vanochtend weer een procent terug. Het was daarmee een van de grootste verliezers in de AEX, waarin Koninklijke Olie één van de zwaarst wegende fondsen is.

Op de lokale markt trok bouwer Ballast Nedam de aandacht. Na beter dan verwachte winstcijfers won het aandeel 10,4 procent bij een koers van 5,85 euro.

Vastgoedfonds Rodamco Asia pakte 6,1 procent na een openbaar bod van branchegenoot ING Real Estate. ING noteerde vrijwel onveranderd.