Ballast Nedam na jaren weer op winst

Bouwbedrijf Ballast Nedam maakt voor het eerst sinds 2000 weer winst. Belangrijke oorzaak is dat de verliezen van de Britse tak fors zijn teruggelopen. Ballast heeft besloten om zich volgend jaar terug te trekken uit Groot-Brittannië, maakte het bedrijf vanochtend bekend.

Beleggers reageerden enthousiast op het bericht dat Ballast Nedam door beëindiging van dit Britse onderdeel 100 à 130 miljoen euro aan fiscaal compensabele verliezen opbouwt. De koers van het aandeel steeg vanochtend 9,4 procent naar 5,80 euro.

Ballast Nedam plc is al jaren verliesgevend, waarna de raad van bestuur twee jaar geleden besloot zich terug te trekken. Vorig najaar raakte dit onderdeel in surseance. Afgelopen jaar behaalde het bouwbedrijf een nettowinst van 46 miljoen euro, tegen een verlies van 143 miljoen in 2002. Het bedrijfsresultaat was break-even, tegen een negatief bedrijfsresultaat in 2002 van 122 miljoen euro.

De omzet van het bedrijf daalde met 30 procent naar 1,6 miljard. Van de daling had 220 miljoen betrekking op de bagger joint venture Ballast Ham Dredging, waarvan Ballast Nedam zijn deel in 2002 verkocht. De rest van de omzetafname betrof grotendeels de internationale markt. Het bedrijf trekt zich grotendeels uit het buitenland terug.

Voor 2004 verwacht Ballast Nedam door een belastingbate in 2003 een lagere nettowinst en verbetering van het bedrijfsresultaat. Ballast had een belastingbate van 52 miljoen euro. Het bedrijf laat eventuele boetes voor mogelijke overtreding van de Mededingingswet door de NMa hierbij buiten beschouwing. Ballast Nedam heeft vorig jaar geen voorziening hiervoor genomen.

De onderneming stelt verder dat de Nederlandse divisie Ballast Nedam Infra zijn marktpositie in de komende jaren zal kunnen handhaven. Volgens een verklaring zal die ,,zeker worden beïnvloed door overheidsmaatregelen in de weg- en waterbouw, alsmede door de druk op het prijsniveau''.

De orderportefeuille daalde in waarde.