Balkenende naar Blair en Bush

Minister-president Balkenende dineert vanavond met de Britse premier Blair in diens buitenverblijf Chequers om te praten over de Europese Unie. Over een week gaat Balkenende met minister Bot (Buitenlandse Zaken) naar Washington om de Amerikaanse president Bush te ontmoeten.

Op diezelfde dag ontvangt Kofi Annan, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, hen beiden in New York. Daar zal onder meer over internationale vredesoperaties worden gesproken. Om die reden is ook minister Kamp (Defensie) hierbij aanwezig.

Kamp gaat hierna naar het Pentagon voor een ontmoeting met Rumsfeld, de Amerikaanse minister van Defensie. Daarna brengt hij een bezoek aan de Nederlandse Antillen. Hier heeft hij onder meer een ontmoeting met de Commandant Zeemacht van de Nederlandse Antillen, brigade-generaal der mariniers Zuiderwijk. Tevens brengt hij een bezoek aan de marinebasis Parera en de marinekazerne Suffisant.

De gesprekken van Balkenende en Bot met Blair en Bush houden verband met het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie dat in juli begint. De regeringsleiders zullen overleggen welke zaken dan behandeld moeten worden. In dit kader past ook een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Schröder dit jaar.