Zimbabwe ontdekt condoomcomplot

De Zimbabweaanse staatsradio weet het nu zeker. De Amerikaanse autoriteiten werken in het diepste geheim aan de omverwerping van president Mugabe, een opstand die misschien wel de geschiedenis zal ingaan als de rubberen revolutie. Wie anders kan er achter de verspreiding zitten van de honderden condooms die gisteren in Zimbabwe zijn opgedoken met de tekst `Get up, stand up' er op geplakt?

De verantwoordelijkheid voor de actie werd gisteren opgeëist door een ondergrondse mensenrechtenorganisatie met de naam Zvakwana, wat in het Shona `genoeg is genoeg' betekent.

Wie er achter Zvakwana zit, weet niemand. Op een website noemt Zvakwana zich een ,,niet-geweldadige'' groepering die tot burgerlijke ongehoorzaamheid oproept tegen de Zimbabweaanse regering.

De organisatie voorziet behalve in `revolutionaire' condooms ook in tips hoe om te gaan met traangas en het organiseren van demonstraties.

Toen president Mugabe twee weken geleden zijn tachtigste verjaardag vierde, stuurde Zvakwana hem honderden briefkaarten. ,,Ons land zal pas vrede kennen als de macht van de liefde de liefde voor de macht zal overwinnen'', was toen de tekst.

Volgens de staatsradio kan het geen toeval zijn dat Zvakwana nu condooms gebruikt om haar boodschap te verspreiden. Het Amerikaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkeling zal dit jaar 90 miljoen condooms in Zimbabwe verspreiden, kosten: 8,5 miljoen dollar. De Amerikanen zijn de grootste distributeur van condooms in zuidelijk Afrika.

,,Deze actie is duidelijk een samenzwering van oppositiegroeperingen en een Amerikaanse condoomfabrikant'', aldus het bulletin op de ZBC. ,,Het is onderdeel van de Amerikaanse strategie om het regime omver te werpen.'' Tenslotte verlengde de Amerikaanse regering deze week nog de economische sancties tegen president Mugabe en tientallen andere regeringsfunctionarissen.

De tekst op de condooms is Zimbabwe welbekend. Bij de onafhankelijkheidsviering van Zimbabwe in 1980 reisde wijlen reggae-legende Bob Marley naar Harare en werd `Get up, stand up' het lijflied van de strijd tegen het blanke regime van Ian Smith.