`Wreker van Zuuk' gezocht met DNA

Enkele tientallen vrouwen in Zuuk op de Veluwe zijn door de politie gevraagd mee te werken aan een DNA-onderzoek en een schrijfproef. De politie hoopt op deze wijze de identiteit te achterhalen van de persoon die in de volksmond de ,,Wreker van Zuuk'' wordt genoemd.

Inwoners van de buurtschap, die onderdeel is van de gemeente Epe, worden al sinds vijf jaar geplaagd door brandstichtingen, bedreigingen en vernielingen. Er zijn onder meer huizen in vlammen opgegaan en remleidingen van auto's doorgesneden. Alle acties zijn gericht tegen personen, verenigingen en bedrijven die contact hebben (gehad) met een bepaalde inwoner van Zuuk. Na diens echtscheiding en een vermeende liefdesrelatie met een minderjarig buurmeisje zijn de misdrijven begonnen. Vorig jaar werd de man voor het eerst zelf doelwit doordat enkele van zijn schapen werden vergiftigd.

De gegevens uit het DNA-onderzoek worden vergeleken met het sporenmateriaal dat tot dusver uit het onderzoek is verkregen. Deze sporen hebben volgens justitie een vrouwelijk DNA-profiel. De vrouwen die zijn geselecteerd kunnen in verband worden gebracht met de genoemde inwoner van Zuuk. Vorig jaar hield de politie twee mannen aan, maar zij bleken niets met de zaak te maken te hebben. De politie heeft 5.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.

Ook een verzekeringsbedrijf heeft een beloning van 10.000 euro uitgeloofd. De misdrijven drukken een zwaar stempel op het sociale leven in Zuuk. Inwoners verlaten niet snel hun woning uit angst dat er vernielingen worden aangericht.