WAT DOEN DE KINDEREN

Kometen laten inslaan

Kinderen t/m 12 jaar kunnen in Space Expo in Noordwijk werken in het KometenLab. Daar leren ze alles over kometen, meteorieten en meteoren. In een proefopstelling laten kinderen hun zelfgemaakte komeet neerslaan op de oppervlaktes van Mars of de maan. Met een hoge snelheidscamera en een seismograaf worden registraties van de inslagen met de jonge onderzoekers besproken. Er is ook een rondleiding per SpaceTrain door het technologisch ruimtevaartcentrum waar de testruimtes worden bekeken. De SpaceTrain (v.a. 9 jaar) rijdt drie maal per dag.

Space Expo, Keplerlaan 3, Noordwijk. Open di-zo 10-17u. Entree 4 t/m 12 €5, v.a. 13 jr €7,50. SpaceTrain €3. Inl www.space-expo.nl of 0900-87654321

Gouden boekje maken

De expositie 50 jaar Gouden Boekjes in Nederland in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is verlengd tot en met 20 juni. Op de expositie over de van oorsprong Amerikaanse prentenboeken zijn ook de originele illustraties van de twee nieuwste Gouden Boekjes Het bed van Tim en Het bovenzeeërtje te zien. Het verhaal en de illustraties van Het walvisje zijn nog t/m 7 maart het startpunt voor een kinderprogramma, waarbij kinderen van 4 tot en met 8 jaar hun eigen Gouden Boekje over de walvis kunnen maken. Eerst wordt de expositie over de walvisvaart bezocht, waarbij kinderen o.l.v. een gids kennis maken met het ruige leven van de walvisvaarders. Voor de jongsten is er een voorleeskabinet, waar ouders en grootouders kunnen lezen uit klassiekers als Vijf brandweermannetjes, Pietepaf het circushondje en Cornelis Neushoorn. Ook liggen er puzzels, kwartetspellen en kleurplaten klaar. Op een groot scherm is de, op de Gouden Boekjes gebaseerde, VPRO-serie De gebakken mannetjes te bekijken.

50 jaar Gouden Boekjes in Nederland t/m 20 juni binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum, Enkhuizen. De kinderactiviteiten zijn t/m 7 maart dag om 14u en 15u. Verlaagde entree in het winterseizoen. Volw €5 4 t/m 12 jaar €4,50. Het binnenmuseum is dag van 10-17u open. Inl www.zuiderzeemuseum.nl of 0228-351111.

Uitgaan

Lotte werkt in het Filmmuseum en heeft de liefste opa van de hele wereld. Opa, 86 jaar jong en goed ter been, nam haar vroeger altijd mee, dagjes uit. Lotte heeft haar opa gevraagd om in de krokusvakantie te komen vertellen over dagjes uit van vroeger. Maar opa komt niet opdagen. Waar blijft opa toch? De jeugdvoorstelling Een dagje uit... is een vrolijke voorstelling met film, theater en liedjes waarin kinderen kunnen horen en zien hoe leuk een dagje uit vroeger was. Tijdens de voorstelling worden stukken uit vier geluidsfilms vertoond die gaan over een dagje uit: Zoo (1962, Bert Haanstra), Naar de Speeltuin (1952, Wiebe Mullens) en een Popeye-film (Thrill of Fair, 1951) waarin Popeye samen met Erwtje naar de kermis gaat. Ook worden er liedjes van Annie M.G. Schmidt gezongen uit de serie Ja Zuster, Nee Zuster.

Een dagje uit... (7+) elke dag t/m 7 maart om 14u in het Filmmuseum, Vondelpark, Amsterdam. Entree t/m 12 jaar €5, vanaf 13 jaar €7,20 en in het weekend €7,80. Res 020-6237814.

Luizen uit je jurk halen

Aan boord van het VOC-schip Amsterdam `leven' matroos Roelant, kok Roemer, Trijntje de meid, Harm de kuiper, Martinus de chirurgijn en schipper IJsbrand. Zij vertellen over het soms harde leven aan boord in de voorstelling Voor Spek en Bonen. Want wie is er de baas? Wat doe je tegen scheurbuik? En hoe komen luizen in je jurk? Elke scène speelt zich af op een andere locatie op het VOC-schip Amsterdam. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Tijdens de voorjaarsvakantie t/m zondag 7 maart dagelijks te zien om 12u30 en 15u30.

Voor Spek en Bonen t/m 7 maart en elke woensdagmiddag en weekend in het Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Tot 6 jaar gratis, 6 t/m 17 jaar €4. Volw€7,50 mjk gratis www.scheepvaartmuseum.nl

Knuffels tegenkomen

Zeven grote houten beesten staan er opgesteld rondom het bezoekerscentrum `s-Graveland van Natuurmonumenten. Daar start een route door het bos. Gezinnen met kinderen van 4 t/m 7 jaar mogen bij elk dier een opdracht maken. Start is doorlopend tussen 11 en 15u.

Waarom rennen konijnen zig-zag weg als ze vluchten en niet in een rechte lijn? Deze en vele andere vragen worden beantwoord op zondag 7 maart op de Natuurdag in een bezoekerscentra van Natuurmonumenten. Er is een avonturentocht dwars door het bos en daar leren bezoekers hoe de dieren leven, wat ze eten, waar ze slapen.

Natuurdag in bezoekerscentra: Nationaal Park Dwingelderveld, De Wieden, Schaep en Burgh, Oisterwijkse Bossen en Vennen, Nationaal Park Veluwezoom en Brunssummerheide. Kosten voor leden €3 per gezin, niet-leden €5. Aanmelding niet nodig. Inl www.natuurmonumenten.nl

Bouwvakker worden

NEMO, het science center in Amsterdam, zoekt bouwvakkers j/m van 4 jaar en ouder! In het Techno Huis maken ze gebruik van alle losse onderdelen van de apparaten uit het Haal-maar-uit-elkaar-Lab. Ook is de Da Vinci Zaal omgedoopt tot De bouwput. Daarin kunnen kinderen bruggen bouwen met rietjes, karton, spaghetti, touw en satéprikkers als bouwmateriaal. Beide activiteiten dagelijks doorlopend van 11-16u30. Leeftijd: vanaf 6 jaar.

T/m 7 maart in NEMO, Oosterdok 2, A'dam. Inl 0900-9191100 of www.e-nemo.nl. Entree v.a. 4 jaar €11.

Informatie over kinderactiviteiten kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen: agenda@nrc.nl