Verrassende keuze

Jeroen van der Veer (57), sinds gisteren de nieuwe topman van de Koninklijke/Shell Groep, zou niet de dynamische leider zijn die Shell zocht, zo dachten velen. In 2000 verloor hij de strijd om de toppositie van Philip Watts. De buitenwacht had Van der Veer – onterecht – al afgeschreven. Door zijn verrassende aanstelling is het leiderschap van het concern na zeven jaar weer in Nederlandse handen. Met Van der Veer, die op 23-jarige leeftijd in dienst trad, kiest Shell voor continuïteit. De ingenieur en econoom staat bekend als consciëntieus en praktisch. Hij wil zijn bedrijf transparanter maken en is voorstander van duurzaam beleid.

Anders dan zijn voorganger heeft hij geen verleden in de exploratie en hij bleef dan ook buiten schot tijdens de recente commotie over de reserves. Hij was bij Shell onder meer actief als chef van de raffinage en petrochemische activiteiten op Pernis en Moerdijk, was chef van de divisie Chemie en zat enkele jaren op Curaçao en in Houston waar hij verantwoordelijk was voor de raffinage en marketing. Anders dan de meeste Shell-managers heeft hij vooral Nederland als thuisbasis gehad, maar de afgelopen jaren reisde hij voor Shell over de hele wereld.

Van der Veer studeerde werktuigbouwkunde in Delft en economie in Rotterdam. Deze studie maakte hij af in de avonduren toen hij inmiddels in dienst was getreden van het bedrijf waarover hij nu de scepter zwaait.