Verdachten van moord op Blauwe Hoef dood

De twee Bosschenaren (36 en 37 jaar) die dinsdag zijn aangehouden wegens betrokkenheid bij de viervoudige moord in Hilvarenbeek in 1998, zijn niet de hoofdverdachten. Beide hoofdverdachten zijn volgens het openbaar ministerie (OM) in Breda niet meer in leven. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het doodschieten van de broers Polle (20) en Frank (18) Taminiau en twee Limburgse drugscriminelen op landgoed De Blauwe Hoef.

De broers Taminiau, die bij hun ouders op De Blauwe Hoef woonden, waren vermoedelijk getuigen van de liquidatie van de twee drugscriminelen, waarna ze zelf onder vuur werden genomen. Het OM wil niet zeggen wat de betrokkenheid van de twee gearresteerde Bosschenaren inhoudt, het wil evenmin iets kwijt over de identiteit van beide hoofdverdachten. Dagblad BN/De Stem van vandaag meldt van bronnen rondom de Bosschenaren te hebben vernomen dat zij op de plaats van het misdrijf aanwezig waren. De overleden hoofdverdachten, schrijft de krant, zijn Hans V. en Bart H.. V. zou in 1999 in een café zijn doodgeschoten en H. zou verleden jaar zelfmoord hebben gepleegd, nadat hij wroeging had gekregen en was bedreigd.

Afgelopen dinsdag hield de politie beide Bosschenaren aan, nadat ze op vijf plaatsen in Den Bosch, een locatie in Schijndel en in Boxtel huiszoekingen deed. De mannen worden morgen voorgeleid aan de rechter-commisaris. Vorige week kwam er opeens schot in de Hilvarenbeekse moordzaak toen bekend werd dat de politie twee bomen had omgezaagd op landgoed De Blauwe Hoef om deze op sporen te onderzoeken.

Vanaf mei vorig jaar werkte een speciaal nieuw politieteam aan het oplossen van het misdrijf. Direct na de moorden werden in een auto in het bos twee mensen aangehouden. Maar die twee bleken een vrijend paartje, dat weer snel werd vrijgelaten. Ook in 1999 werd nog een man gearresteerd. Hij was evenmin betrokken bij de moorden.