Transseksuele golfster in achterhoedegevecht

In haar eerste proftoernooi is de transseksuele golfster Mianne Baggar in de achterhoede beland. De meest opzienbarende deelneemster aan de Australian Open voor vrouwen stond vanmorgen na de eerste ronde op de Concord Golfclub in Sydney op de 146ste plaats. Baggar had 84 slagen nodig, zestien slagen meer dan de topspeelsters.

De 37-jarige Mianne Baggar werd in Denemarken geboren. Hij woonde later in Engeland, maar bracht de meeste tijd van zijn leven in Australië door. In 1995 werd hij `omgebouwd' tot vrouw. Zij speelde daarna in verschillende amateurtoernooien en won driemaal het Australische kampioenschap. De overstap naar de profs kreeg veel publiciteit.

Baggar ontkent dat zij als voormalige man in het voordeel is ten opzichte van haar vrouwelijke collega's. ,,Als je een geslachtsverandering ondergaat, verlies je kracht en spiermassa.'' Baggars mening strookt met de afstand van haar slagen. Ze slaat de golfballen nooit verder dan tweehonderd meter, terwijl topper Annika Sörenstam 250 meter haalt.

Baggar is de eerste transseksuele golfster in het profcircuit. De Amerikaanse vrouw Renee Richard, als man Richard Raskind geheten, baarde eindjaren zeventig opzien als tennisprof.