Topclubs in achtste finales UEFA Cup

De derde ronde van het UEFA-Cuptoernooi heeft weinig verrassingen opgeleverd. De topclubs AS Roma, Celtic, Valencia, Liverpool en Internazionale bereikten gisteravond de achtste finales. De loting heeft vanmiddag plaatsgevonden.

Alleen de uitschakeling van AC Parma was verrassend. De Italianen gingen onderuit tegen het Turkse Gençlerbirligi. Parma, dat in 1995 de UEFA Cup won, verkeert in een sportieve en bestuurlijke crisis. De provincieclub kent door fraude en financieel wanbeleid bij hoofdsponsor Parmalat grote financiële problemen. De voetballers delen in de malaise. Nadat de Italianen thuis al met 1-0 verloren van Gençlerbirligi, leden ze in de return een 3-0 nederlaag.

Twee andere Turkse clubs, Gaziantepspor en Besiktas, wisten zich niet voor de achtste finales te plaatsen. Gaziantepspor wist de 1-0 zege in Turkije tegen AS Roma niet vast te houden en verloor de uitwedstrijd met 2-0. Besiktas verloor op eigen veld met 2-0 van Valencia, dat in Spanje al met 3-2 had gezegevierd.

Inter schaarde zich ten koste van Sochaux moeizaam bij de laatste zestien. De miljoenenploeg uit Milaan kwam in stadion San Siro niet tot scoren. De 0-0 was genoeg voor kwalificatie, nadat beide ploegen in de Franse provinciestad met 2-2 gelijk hadden gespeeld. Vieri van Inter kreeg in de slotfase een rode kaart.

FC Barcelona won in het eigen stadion Nou Camp met 2-1 van het Deense Brøndby, dat vorige week al met 1-0 had verloren. De Nederlander Cocu was gisteravond trefzeker voor de Catalaanse ploeg.

De Schotse kampioen Celtic was verantwoordelijk voor de uitschakeling van het Tsjechische Teplice, dat in de vorige ronde Feyenoord nog had bedwongen. Celtic verloor de uitwedstrijd met 1-0, nadat het thuis met 3-0 had gewonnen. Liverpool was te sterk voor Levski Sofia. Na de 2-0 op Anfield Road wonnen The Reds in Bulgarije met 4-2.

De Ivoriaanse aanvaller Kalou was verantwoordelijk van de uitschakeling van Panathinaikos. De spits van het Franse Auxerre – eerder in dienst van Feyenoord – maakte het enige doelpunt op Griekse bodem. In Bourgondië hadden beide ploegen vorige week niet gescoord.