Theater

Ludmilla

Frans Strijards Ludmilla, door het Nationale Toneel, gaat over een meisje dat lijdt aan synesthesie; haar zintuigelijke waarnemingen lopen door elkaar, ze ziet geluiden en hoort kleuren.

Omdat ze steeds verder wegzakt in haar stoornis, helpt een groep bekenden haar leven te reconstrueren. Nanette Edens, die Ludmilla speelt, toont een mooi scala aan draaien, schokken en verwrongen gelaatsuitdrukkingen, net als de tekst niet geheel vrij van clichés, maar toch ontroerend.

10-11 mrt Rotterdamse Schouwburg. Tournee t/m 1 mei. Inl 070-3181444.

Met grote blijdschap

De film Met grote blijdschap van Lodewijk Crijns werd in 2001 goed ontvangen. Co-scenariste Kim van Kooten maakte een toneelbewerking – met meer dialoog en minder handeling. Maar de spanning is, op het kale toneel met wat stoelen uit een uitdragerij, intact gebleven. En ook nu begint het verhaal met een man, die te horen krijgt dat zijn 15 jaar eerder verdwenen broer is gesignaleerd in de Ardennen. Als hij met zijn zwangere vriendin op onderzoek uitgaat, blijkt dat die broer met een vrouw een kluizenaarsbestaan leidt. Zodat er een tweede speurtocht begint, ditmaal naar de reden van hun geheimzinnige verdwijning. In de regie van Porgy Franssen wordt op het scherp van de snede gespeeld. De geraffineerde dialoogjes geven meer reden tot lachen dan de film, maar de humor lijkt er per ongeluk in te sluipen en overheerst niet. De ster van de voorstelling is Renée Fokker als de vrouw van de verdwenen broer – op het eerste gezicht een kittig sprokkelvrouwtje, dat gaandeweg steeds wanhopiger haar verdriet loopt weg te drukken. Oda Spelbos geeft subtiel tegenspel als de zwangere vriendin, terwijl Dries Smits en Tom Jansen iets schetsmatiger blijven.

4 maart Zwolle, Odeon. 5 mrt Gorinchem, Nieuwe Doelen. 6 mrt Laren, Singer Theater. 9 mrt Hardenberg, Voorveghter. Tournee. Inl 020-6164004.

Roué Verveer

Surinaamse cabaretier Roué Verveer (1972) werkte als stand-up comedian bij Comedytrain en Freshwagon en speelde in de tv-serie Weltevreden op 10. In zijn soloprogramma Eigen vermogen legt hij met groot gemak contact met zijn publiek en roept hij herkenbare situaties op die hij tot in het absurde doortrekt. Het kleinste verhaaltje is Verveer al genoeg om er een goedlachse, gewiekste draai aan te geven. Niet grensverleggend, wel onderhoudend.

5 maart Nijmegen, Steigertheater. 6 maart Amstelveen, Schouwburg. Tournee t/m 20 mei. Inl 020-6260350 of www.grunfeld.nl.

Lijk

Het Syndicaat speelt de thriller Lijk van Esther Gerritsen. Een verknipt gezin treft in de tuin een leeg graf aan. Wie moet daar in en wie gaat dat doen? Drie gezinsleden (sterk gespeeld door Niek van der Horst, Eva Zwart en Manon Nieuweboer) pijnigen hun hersens om tot een verklaring te komen - ook voor iets vreselijks uit het verleden. Ondanks hun wreedheid krijg je medelijden met de familieleden.

5 maart Gouda, Gouwe Huis. 13 maart Nijmegen, Steigertheater. 17 maart Eindhoven. Plaza Futura. Tournee t/m 29 april. Inl 020-6168744 of www.hetsyndicaat.com.