Seks en prestatie

Nederlandse medicijnfabrikanten willen een graantje meepikken van de populariteit van de erectiepil die nu, mede dankzij agressieve spam-campagnes, hoofdzakelijk uit het buitenland wordt betrokken. Viagra en aanverwante middelen worden niet alleen door ouderen geslikt, ze zijn ook in trek als partydrug. Sinds kort wijst de farmaceutische industrie met een radiospotje en een website de honderdduizenden mannen die `hem' volgens onderzoek ,,niet omhoog kunnen krijgen'' op de panacee. Agnes Kant is ,,niet blij'' met deze voorlichtingscampagne, die volgens haar een verhulde en ongeoorloofde vorm van medicijnreclame is. Het Kamerlid voor de SP waarschuwde gisteravond in B&W dat het via internet verstrekken van recepten ongelukken in de hand werkt.

Een medicijnfabrikant en een arts met een on-line-vraagbaak voor erectieproblemen zagen hun doelgroep weliswaar liever en masse naar de hulpverlener gaan, verklaarden zij in de uitzending, maar daarvoor lag dit onderwerp nu eenmaal te gevoelig. Vandaar hun omzichtig ,,uit de taboesfeer trekken'' van de problematiek. Een man met erectieproblemen ten gevolge van suikerziekte had zich vermomd met snor en pruik. Uit `macho-overwegingen' wilde hij niet dat zijn buurman ervan wist. ,,Technisch werkt-ie, je kan een aantal uren presteren'', relativeerde hij het effect van de pil, ,,maar als de lustgevoelens ontbreken, heeft het niet zo veel zin.''

Daar zat hem volgens seksuoloog Van Lunsen nou precies het probleem. De pil wordt te vaak en te snel voorgeschreven, ondervond hij dagelijks op het spreekuur, zonder dat eerst met de patiënt en zijn partner wordt gepraat. ,,Seks komt voort uit geest, lijf en context'', doceerde hij. ,,De suggestie wordt gewekt dat deze pil seksuele problemen oplost, terwijl het effect op het totaal van de seksbeleving gering is.'' Voor elke stemming en stimulus een pilletje, het sluit naadloos aan bij de quick-fit-stijl van jongeren. Maar het `recht op een erectie' dat veel oudere mannen nu claimen, moest volgens Van Lunsen juist worden gerelativeerd. De man kan beter accepteren dat hij na zijn 45ste niet direct een erectie meer krijgt ,,door drie keer over de rug te worden gewreven''. En dat voor seks tussen geliefden op den duur meer is vereist dan ,,een nummertje recht op en neer''. Maar met die boodschap maak je geen omzet.

Ton van Royen opende zijn nieuwe programmareeks voor SBS6 met mensen die seks wel degelijk beschouwen als een vorm van recreatief bewegen. In een haciënda bij Malaga organiseert het Vlaamse echtpaar Jack en Biny `seksvakanties'. Van Royen volgde een aantal `swingers', beoefenaars van partnerruil, die er een week verbleven. ,,Seks is topsport'', betoogde de tevens in tantramassage bedreven Helena. ,,Wil iemand mij verwennen, dan moet-ie heel lang lekker tempo kunnen maken.'' Ondertussen bediende het reisgezelschap zich bestekloos van het fruit met ijs en slagroom, gepresenteerd op een levende desserttafel in de gedaante van een ontklede vrouw.

's Avonds initieerden de geroutineerde partnerruilers Lisa en Rob het terzake onervaren stel Udy en Erica. Nadat Van Royen de deelnemers had ondervraagd over elkaars aantrekkelijkheden, kon het spel beginnen. Waren ze niet jaloers, wilde na afloop de tv-maker weten. ,,Dit is puur geiligheid en lust'', legde Lisa uit. ,,Liefde en seks moet je van elkaar kunnen loskoppelen.'' Zou zij weten dat dit standpunt ooit in links-liberale kring werd gehuldigd? Voor Rob, die graag toekijkt als zijn Lisa `het met een ander doet', was seks hetzelfde als genieten van eten en drinken: ,,Als zij in de keuken met iemand lekker eten staat te maken, reageer ik toch ook niet als de jaloerse echtgenoot? Voel ik jaloezie, dan is er iets mis met onze relatie.''

De programma's van SBS6 worden weliswaar moddervet aangezet, maar berichten wel over verrassende ontwikkelingen in de samenleving. Zo leidde dinsdagavond Nada van Nie, echtgenote van Bryan Roy, de kijker door het monumentale pand van Ronald Koeman en echtgenote. Sprak het begrip `authentieke details' van oudsher een elite aan, nu blijkt dat ook bij voetballers te worden gepraktiseerd. Niet langer zijn er de schrootjes en het verlaagde plafond geliefd, maar de oorspronkelijke hoogte van de kamers. ,,Wij zijn eigenlijk een beetje Bourgondisch'', verklaarde Bartina Koeman. Want waar vroeger pils en bessen-up op tafel kwamen, beginnen de Koemannetjes tegenwoordig om een uur of vijf aan een wijntje.

    • Tom Rooduijn