Schoonheid als wapen tegen `muur van belediging'

Het Israëlische modehuis Comme-il-faut zocht niet zomaar een decor voor de fotografische presentatie van de zomercollectie, maar wilde ook een ,,statement'' afleggen. ,,Schoonheid, vrouwelijkheid en mode'' als wapen tegen ,,een muur van beledigingen, lelijkheid en vernederingen''.

Dat was het motief om vijf modellen uit Parijs en Tel Aviv in de nieuwe jurken, bloesjes en luchtige broeken langs de afscheidingsmuur bij Al-Ezariyah ten oosten van Jeruzalem te laten paraderen. Sybil Goldfiner, de directeur van het modebedrijf, vertelde dat het idee afkomstig was van de studenten van de Jeruzalemse kunstacademie Bezalel tijdens een discussie over het thema `ideologie en reclame'.

,,Wij leven in een wereld waarin alles steeds trivialer wordt gemaakt. Iedere keer gaan wij meteen na een terroristische aanval over tot de orde van de dag. Wij willen de paradoxen op deze manier benadrukken'', aldus Goldfiner, die zichzelf in politiek opzicht ,,een duif'' noemt en bij de betonnen muur zei dat zij ,,niet erg trots is een Israëlische te zijn.'' De suggestie als zou zij op deze manier juist bijdragen aan de trivialisering van een hoogst omstreden zaak, vond zij bespottelijk.

Met de Olijfberg op de achtergrond en de muur, die de Arabische dorpen in tweeën splijt en als het ware een ring rondom Jeruzalem vormt, moet de zomercatalogus van Comme-il-faut sterk afwijken van de meer traditionele en paradijselijke decors waarin mode wordt gepresenteerd. En het is natuurlijk de vraag of Goldfiner in commercieel opzicht een verstandige beslissing heeft genomen. De meeste Israëliërs steunen de afscheidingsbarrière.

De modellen zelf en de fotografen deden gisteren hun werk in de hittegolf die vanuit de woestijn over Israël trekt, alsof er niets bijzonders was aan de locatie. Schoolgaande jongens keken lacherig naar de blote navels en de decolletés, hun zusters, moeders en tantes dragen immers in meerderheid hooggesloten jurken en hoofddoeken. De Israëlische modellen, afkomstig uit Tel Aviv, vertelden de muur voor het eerst te zien en de vrouwen uit Frankrijk wisten wel dat er problemen waren tussen de Israëliërs en de Palestijnen, maar waarover precies was hun tot op heden ontgaan. Een jonge, mannelijke medewerker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem, die de fotosessies bijwoonde, beloofde hen uitvoerig op de hoogte te zullen houden.