Ruzie om Qatarezen (of Wit-Russen?)

De Golfstaat Qatar heeft het al een paar dagen aan de stok met Rusland, naar aanleiding van de arrestatie van twee Qatarese worstelaars in Moskou. Gisteren raakte Qatar ook in conflict met Wit-Rusland, dat beweert dat de twee helemaal geen Qatarezen zijn, maar Wit-Russen. Het enige dat op dit moment wel zeker is, is dat de twee onschuldig zijn: ze zijn gijzelaars, en pionnen in een zaak waarmee ze niets te maken hebben.

Op 13 februari werd in Doha, de hoofdstad van Qatar, Zelimchan Jandarbijev opgeblazen, oud-president van Tsjetsjenië, berucht om zijn radicale standpunten. Ook zijn zoon kwam bij de aanslag om het leven. Jandarbijev woonde al drie jaar in Qatar. Rusland heeft regelmatig zijn uitlevering geëist, maar Qatar heeft hem met rust gelaten.

Zes dagen na de moord werden in Doha twee verdachten aangehouden – Russen. Geheime agenten, zonder een beschermende diplomatieke status.

Rusland reageerde woedend. De opgepakte Russen, zo werd in Moskou gezegd, zijn onschuldig, ze waren in Qatar ,,in het kader van de strijd tegen het internationale terrorisme''. Hier deed wellicht de tweede mededeling de eerste teniet – voor Moskou was Jandarbijev een terrorist – maar Qatar liet zich niet overtuigen en hield het duo vast.

Vorige week grepen de Russen naar andere middelen. Op het vliegveld van Moskou werden twee Qatarese burgers aangehouden, worstelaars die een tussenlanding maakten op een vlucht van de Wit-Russische hoofdstad Minsk naar Belgrado, waar ze aan een toernooi zouden deelnemen.

Qatar protesteerde en eiste uitleg. Die werd wel toegezegd maar nooit gegeven. Gisteren meldden de Qatarezen boos dat hun diplomaten in Moskou het tweetal – Nasser Ibrahim Saad al-Modeihi en Ibrahim Ahmed Nasser Ahmed – nog niet hebben kunnen bezoeken.

Vervolgens meldde zich Wit-Rusland aan het woord.

De twee arrestanten in Moskou, zei Minsk, zijn helemaal geen Qatarezen. Het zijn Wit-Russen die met Qatarese papieren onderweg waren. De ene heet Aleksandr Doebrovski en de andere heet Ibad Achmedov; de laatste is in Azerbajdzjan geboren en heeft Wit-Rusland nog op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta vertegenwoordigd. Wit-Rusland wist ook te melden dat één arrestant alweer vrij is, en dat hij op weg is naar Qatar – waar men in Doha echter niets van zegt te weten.

Qatar naturaliseert regelmatig buitenlandse topsporters, die vervolgens voor hoge salarissen voor Qatar uitkomen op sporttoernooien als wereldkampioenschappen of Olympische Spelen, vaak onder een nieuwe, Arabische naam. Aanvankelijk kon nog worden verondersteld dat de twee mannen met hun vier namen genaturaliseerde Wit-Russen zijn. Maar in Doha is gezegd dat ze dat niet zijn: het zijn echte authentieke Qatarezen die in Moskou in de cel zitten.

Blijft de vraag waar de nieuwe diplomatieke omgangsvormen van Rusland vandaan komen: daar worden nu onschuldige buitenlandse burgers gearresteerd en als gijzelaars vastgehouden wanneer ergens Russische geheime agenten een misdrijf plegen en zo stom zijn om tegen de lamp te lopen.