Ruim twintig Marokkanen krijgen geld voor ticket

Zeker twintig Marokkanen in Den Haag hebben tot dusverre toezegging voor geld van de gemeente gekregen om naar familie in het aardbevingsgebied in Marokko te kunnen vliegen. De aanvragers moeten aan strenge voorwaarden voldoen. Zo moeten ze op bijstandsniveau leven en kunnen aantonen dat ze familie in het getroffen gebied hebben.

In Den Haag hebben tot en met dinsdag 74 mensen een verzoek om de bijzondere bijstand ingediend, zei een woordvoerster vandaag. Daarvan zijn er 21 toegekend en is er een afgewezen. De gemeente, die vrijdagmiddag recentere cijfers kan geven, heeft de rest nog in behandeling. Den Haag vergoedt maximaal 450 euro.

De sociale dienst in Rotterdam heeft nog geen gegevens over hoeveel mensen een aanvraag hebben gedaan. De dienst keert maximaal 500 euro uit.

Amsterdam geeft geen geld voor tickets naar de aardbevingsgebieden.

Het uitdelen van vliegtickets aan uitkeringsgerechtigden van Marokkaanse afkomst heeft verontwaardiging gewekt in de Tweede Kamer. Volgens LPF-Kamerlid Varela bewijst het initiatief dat sociale diensten van grote gemeenten niet geschikt zijn voor hun taak. Hij vindt het geklaag van sociale diensten dat ze te weinig geld krijgen, misplaatst.

Volgens het ministerie van Sociale Zaken is de uitvoering van de regeling Bijzondere Bijstand echter een zaak van de gemeenten zelf, waarin de rijksoverheid niet in kan treden. Ook de raadsfracties in Den Haag en Rotterdam zijn kritisch.

De tickets werden vrij vlot toegezegd, omdat in een soortgelijk geval al eerder tickets waren vergoed. Dat was aan Turkse Nederlanders die in de bijstand leefden en die familie hadden in de aardbevingsgebieden in Turkije. Deze vergoedingen kwamen niet in de publiciteit. Er kwam ook geen enkele ophef over.