Rotterdam wijst claim op schilderij Jan Toorop af

De gemeente Rotterdam zal het schilderij De Theems (1885) van Jan Toorop niet teruggeven aan de New Yorkse bankier Walter Eberstadt die het doek sinds 1999 claimt. Dit heeft de wethouder van Kunstzaken S. Hulman vanmorgen bekend gemaakt. Het schilderij, dat in museum Boijmans Van Beuningen hangt, blijkt niet door de nazi's te zijn geconfisqueerd of gestolen, maar werd in 1937 door de joodse verzamelaar Ernst Flersheim, de grootvader van Eberstadt, verkocht aan de Nederlandse kunsthandel Nieuwenhuizen Segaar die het vrijwel meteen doorverkocht aan museum Boijmans. De claim van Eberstadt was gebaseerd op het vermoeden dat het werk in Duitsland als joods bezit in beslag was genomen of gestolen. De geschiedenis van het schilderij is nu opgehelderd door onderzoek van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD). De Gemeente Rotterdam, eigenaar van het schilderij, had de claim van Eberstadt eerder al afgewezen omdat er geen overtuigende aanwijzingen waren dat het doek door de nazi's was geroofd.