REGIO

DEN HAAG

De Winterkoning

Frederik V en zijn vrouw, de Engelse koningsdochter Elizabeth Stuart leidden een gelukkig leven in het Duitse Heidelberg totdat Frederik V de koningskroon van Bohemen kreeg aangeboden. Na één winter in Praag werden ze in 1619 van de troon gejaagd. Neven Maurits en Frederik Hendrik van Oranje Nassau vingen hen op in Den Haag. Op woensdag 10 maart houdt Thera Coppens een lezing over het paar. Rondom de lezing bespeelt Bob van Asperen het virginaal.

Lezing over de Winterkoning. Wo 10 maart om 10u. Historisch Toerisme Bureau, Tromplaan 7a, 3742 AA Baarn. Inl 035-5422091 of www.historisch-toerisme-bureau.nl

HAARLEM

Antarctica

Onder de titel Extreem! Overleven op Antarctica wijdt het Teylers Museum een expositie aan de Zuidpool, waar de gemiddelde temperatuur -37° Celsius is. Lange tijd was dit ijzige gebied ontoegankelijk voor de mens en pas in de vorige eeuw werd de Zuidpool bedwongen door pioniers als Amundsen. De expositie toont hoe mens en dier hier overleven en besteedt ook aandacht aan wetenschappelijke expedities naar Antarctica.

`Extreem! Overleven op Antarctica, Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. T/m 13 juni, di-za 10-17 u, zo 12-17 u. Inl www.teylersmuseum.nl

MAARN

Antiek textiel

De Nederlandse Vereniging voor Kostuum, Kant, Mode en Streekdracht organiseert zaterdag 6 maart een antiek textielmarkt. Naast de verkoop van antieke kleding e.d. zijn er demonstraties van textieltechnieken en conserveringsmethoden.

Antiek textielmarkt. Za 6 mrt 13-16u15. Sociaal Cultureel Centrum De Twee Markten, Trompplein 5, Maarn. Entree €5.

UTRECHT

Expositie

Kunstenaar Gerard Byrne (Dublin, 1969) werkt hoofdzakelijk met fotografie, film en video. Met die media reconstrueert hij ogenschijnlijk onbeduidende momenten uit de recente geschiedenis. Voor zijn nieuwste film Homme à Femmes (2004) baseerde hij zich op gesprekken van de Franse filosoof Jean-Paul Sartre met journaliste Catherine Chaine. Het interview, dat als script gebruikt is, richt zich op Sartres relaties met vrouwen.

Tentoonstelling van Gerard Byrne. BAK, basis voor actuele kunst, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht. T/m 21 maart, wo t/m vr 12-17u, za en zo 13-17u. Inl www.bak-utrecht.nl of 030-2316125.

Wim Sonneveld Ter ere van de dertigste sterfdag van de Utrechtse cabaretier Wim Sonneveld is maandag in het Beatrixtheater het liedjesprogramma Telkens weer het dorp te zien. Daarin zingen Jenny Arean, Joke de Kruijf, Marnix Kappers en Tony Neef liedjes van tekstschrijver Friso Wiegersma, Sonnevelds partner en schrijver van Het dorp, Nikkelen Nelis, en Mijn vader heeft er nooit iets van begrepen, een liedje over Sonnevelds jeugd in Utrecht, waar zijn vader een kruidenierszaak had. Wiegersma is aanwezig en signeert cd`s, waarvan de opbrengst naar Bosnische kinderen gaat.

Beatrix Theater, Jaarbeursplein 6. Inl (0900) 3005000)

Radioartjump

Van 1 t/m 15 maart staan op diverse plekken in de Utrechtse binnenstad radiotoestellen opgesteld, ontworpen door de Italiaanse kunstenaar Federico Fusi. Samen met 25 jonge kunstenaars uit heel Europa maakt Fusi vanuit een studio in het Centraal Museum voor deze radiotoestellen `geluidssculpturen die 24 uur per dag zijn te beluisteren. De geluidssculpturen kunnen in dezelfde periode ook worden ontvangen via een eigen fm-frequentie (105,7 fm) en op het internet (via www.almostreal.org). Radioartejump is onderdeel van de conferentie Almost Real van 11 t/m 14 maart in het Centraal Museum.

Igor Roma

De pianist Igor Roma geeft 10 maart 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg een recital met de Symphonische Etüden van Schumann en preludes van Rachmaninov.

10 maart MC Vredenburg res 030-2314544.