Paus verkoopt miljoen exemplaren dichtbundel

De vraag: `Wie is Hij?' Het antwoord: ,,De onuitsprekelijke. Die Zichzelf genoeg is. De Enige./ Schepper van alles.''

Dichtregels uit de bundel van Karol Wojtyla, al ruim 25 jaar bekend als paus Johannes Paulus II. Vorig jaar bracht hij de bundel Romeinse triptiek uit. Met groot succes. Wereldwijd is inmiddels een oplage van meer dan een miljoen bereikt, zo meldde het Vaticaan gisteren. De bundel is verschenen in twintig talen. Vooral de Polen zijn er gek mee. In zijn geboorteland zijn er al 600.000 bundels gedrukt. In Nederland loopt de paus in de pas met andere dichters. Van de oplage van 2.000 stuks zijn er sinds het najaar 1.250 verkocht, aldus uitgeverij De Prom.

Dat een paus tijdens zijn leven poëzie publiceert, ,,is zonder meer een unicum'', aldus Michel van der Plas in zijn inleiding. Hij noemt de paus een `lerarende dichter'. De bundel is verluchtigd met fresco's van Michelangelo, over wie het middendeel `Meditaties over het Boek Genesis op de drempel van de Sixtijnse kapel' gaat.

De bejaarde paus gaat zijn naderende einde niet uit de weg, als hij het heeft over het conclaaf van kardinalen in 1978, waar hij werd gekozen. ,,En zo zal het weer zijn, als het nodig is, na mijn dood.''

Wojtyla schreef als jonge priester al veel gedichten, onder het pseudoniem Andrzej Jawien. Een keuze uit deze gedichten verscheen in 1979, een jaar na zijn aantreden als paus. De voorgenomen publicatie dit voorjaar van de Nederlandse vertaling, door Gerard Rasch, onder de titel Mystieke poëzie, is voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De bundel Romeinse triptiek is onder meer in het Roemeens, Koreaans en Japans verschenen. Er zijn plannen voor edities in het Hongaars, Tsjechisch, Baskisch, Catalaans, Russisch, Noors, Portugees en in het Malayalam, een in India gesproken taal.