Pak motorbendes aan

Het wordt tijd dat de Nederlandse autoriteiten het Duitse voorbeeld volgen en ook op eigen initiatief motorbendes aanpakken omdat leden daarvan boven de wet menen te staan. Gisteren heeft de Nederlandse politie in de Limburgse grensstreek samengewerkt met de Duitse autoriteiten om achttien leden van de Bandidos-bende op te pakken wegens drugshandel over de grens. Dit volgt na een afrekening in Oirsbeek waarbij drie Hells Angels de dood vonden. In 1996 stelde de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa al vast dat de Hells Angels een criminele organisatie vormen, kennelijk zo crimineel dat justitie er sindsdien vrijwel niets tegen heeft durven ondernemen.

In Denemarken werden zelfs antitankwapens gebruikt bij motorbende-oorlogen. Dat laat zien waarop het kan uitlopen als justitie te passief blijft. Daar raakten de Bandidos en Hells Angels verwikkeld in een machtsstrijd over lucratieve misdaad, zoals afpersing met geweld, souteneurschap en drugshandel. Inmiddels hebben de Deense autoriteiten hun lesje geleerd. De autoriteiten kregen ruggengraat en de motorbendes werden beteugeld door onder andere een samenscholingsverbod. In Duitsland zijn de Hells Angels in twee deelstaten verboden. In Mainz werden vorige week na een procesgang van een jaar elf Hells Angels tot gevangenisstraffen van anderhalf tot acht jaar veroordeeld. Het was een grote justitiële inspanning die veel geld kostte en minder opleverde dan de aanklager wenste. De Hells Angels bekenden op voorwaarde dat ze niet werden vervolgd voor deelname aan een criminele vereniging. Omdat uittredende Hells Angels die hun medeleden aangeven, vaak worden vermoord, was het moeilijk om getuigen te vinden en te beschermen.

De Nederlandse Hells Angels worden grotendeels ongemoeid gelaten. Volgens de commissie-Van Traa was de afdeling Amsterdam het aanspreekpunt voor de Amerikaanse hoofdorganisatie. Geen wonder, want er wordt hun hier weinig in de weg gelegd. Bij de begrafenis van een belangrijk lid, de vermoorde zware crimineel Sam Klepper, kregen ze zelfs politiebegeleiding. Er waren twee symbolische politie-invalletjes in het Amsterdamse hoofdkwartier waarbij nauwelijks iets werd gevonden. Dat is niet genoeg. Nederlandse Hells Angels zijn nog steeds vrij om straffeloos mensen te bedreigen en in elkaar te slaan, zelfs een tv-presentator vlak voor de uitzending. Van aangifte komt het nooit omdat justitie niet kan instaan voor de gevolgen. Deze week is het ministerie van Financiën op grond van berichten in De Telegraaf gaan onderzoeken of zelfs de belastingdienst zich laat intimideren en bij Hells Angels geen aanslag durft te innen. Als het waar is, moet justitie daar snel een einde aan maken.

Het vervolgen van Hells Angels is moeilijk en gevaarlijk, zo blijkt uit de buitenlandse voorbeelden. Maar hoe langer justitie wacht, des te moeilijker het wordt. Een criminele vrijstaat kan in Nederland niet worden geduld.