OM NAAR UIT TE KIJKEN

THEATER

De Feeks Toneelgroep Het Groote Hoofd speelt De feeks (The Taming of the Shrew), de komedie van Shakespeare over Petruchio die de weerspannige vrouw Katharina temt. De grote vraag is: hoe breng je deze komedie zonder dat het 17de-eeuwse seksisme de hedendaagse kijker tegen de borst stuit? Volgens regisseuse Anny van Hoof speelt het paar een spel tussen twee gelijken; eigenlijk wil Petruchio geen tamme vrouw: ,,hun gevecht is uitdagend, bloedspannend en geil.''

Première 5 mrt (t/m 27 mrt) Compagnietheater, Kloveneniersburgwal, Amsterdam. Inl 020-5205320 of www.hetgrootehoofd.nl

DANS

Krisztina de Châtel Voor de nieuwsvoorstelling I-Space werkt Dansgroep Krisztina de Châtel samen met het Loos Ensemble, dat een nieuwe compositie van Peter van Bergen speelt. Zeven dansers en vier musici volgen commando's op en proberen tegelijkertijd hun eigen hartstochten te volgen.

Première 11 mrt Theater aan het Spui, Den Haag. Tournee t/m 15 mei. Inl 020-669 5755 of www.dechatel.nl

LITERATUUR

Boekenweek

Met het Boekenbal in de Amsterdamse Stadsschouwburg begint dinsdag de 69ste Boekenweek. Thomas Rosenboom schreef het boekenweekgeschenk Spitzen. Adriaan van Dis varieerde in het boekenweekessay Onder het zink - un abécédaire de Paris op het thema van de week, Frankrijk. Van 10 tot en met 20 maart trekken schrijvers door Nederland, en wordt het Franse boek in het festivalcafé in de Stadsschouwburg in elf thema's behandeld.

Boekenweek: Gare du Nord. 10 t/m 20 mrt. Inl www.cpnb.nl

ANTIEKBEURS

TEFAF

Ongeveer 200 kunst- en antiekhandelaren uit veertien landen doen mee aan de 17de TEFAF, een van de meest prestigieuze kunst- en antiekbeurzen in de wereld. Aangeboden worden kunstobjecten van 3000 v. Chr. tot heden. Het MECC in Maastricht verwacht 65- tot 70.000 kunstliefhebbers. Rembrandt en Ruysdael, Picasso en Matisse, antieke meubels, zilver, porselein en sieraden, of beelden uit de Tang-dynastie.

TEFAF, MECC, Maastricht, 5 t/m 14 mrt, dag 11-19u, 14 mrt 11-18u. Res 0411 645091 & www.tefaf.com

MUZIEK

Die Zauberflöte

Mozarts opera Die Zauberflöte krijgt bij Opera Zuid en het Limburgs Symphonie Orkest een nieuwe productie van de Engelse regisseur Stephen Lawless op het het thema `van donker naar licht', `van slecht naar goed'. Het duistere rijk van de Koningin van de Nacht wordt verdreven door de stralende zon van de wijze Sarastro.

Première: 6 mrt 20u15 Theater aan het Vrijthof Maastricht. Res 043-3505555. Tournee t/m 3 apr. www.operazuid.nl