Oliereserves kosten topman Shell de kop

Topman Philip Watts van Koninklijke/Shell Groep is met onmiddellijke ingang afgetreden. Zijn vertrek houdt direct verband met de overschatting van Shells olie- en gasreserves.

Ook het Nederlandse bestuurslid Walter van de Vijver, verantwoordelijk voor de divisie exploratie en productie, treedt af. Jeroen van der Veer, tot gisteren tweede man in de top van Shell, volgt Watts op als topman van het Brits-Nederlandse energieconcern. De koers van de aandelen steeg gisteren rap na het nieuws, maar viel vanochtend met 1,5 procent terug tot 40,72 euro.

De wijziging in de top volgt op de neerwaartse bijstelling met een vijfde van de olie- en gasreserves op 9 januari. De Amerikaanse toezichthouder SEC opende vorige maand een officieel onderzoek naar deze gang van zaken.

Voor Koninklijke Shell/Groep, een van de grootste bedrijven ter wereld (ruim 115.000 werknemers; 220 miljard euro omzet), is het een bestuurswisseling zonder weerga. Koninklijke Olie, de Nederlandse tak, staat te boek als een van de stabielste bedrijven van Nederland.

In januari barstte hevige kritiek los op Sir Philip Watts na de bekendmaking van de tegenvaller. Hij was niet aanwezig bij de persconferentie waarin deze problemen werden toegelicht. De beurswaarde van het concern ging scherp naar beneden. Vooral Angelsaksische beleggers eisten toen het vertrek van Watts.

Een woordvoerder van het energieconcern zei gisteravond dat een speciale commissie naar de ,,feiten en omstandigheden'' rond 9 januari van dit jaar heeft gekeken. De commissarissen, onder wie ex-premier W. Kok, voormalig ING-topman A. Jacobs en voormalig tijdelijk Ahold-topman H. de Ruiter, concludeerden dat ,,verandering van leiderschap'' nodig was. Watts en Van de Vijver hebben hierop hun functie neergelegd. Bij de presentatie van de jaarcijfers zei Watts nog niet aan opstappen te denken.

Grote Nederlandse beleggers reageren verrast, maar positief op het vertrek van Watts. ,,Ik denk dat Koninklijke Olie geluisterd heeft naar de reacties van beleggers'', zegt directeur aandelenbeleggingen J. Straatman van ABP, dat een belang van zo'n 900 miljoen euro in het energieconcern heeft.

De nieuwe Shell-topman Van der Veer heeft de afgelopen weken een charme- en informatie-offensief gericht op grote beleggers. Zij zijn individueel geraadpleegd. ,,Met het feit Van der Veer nu naar voren stapt, kan ik alleen maar gelukkig zijn'', zegt topbelegger R. Munsters van PGGM.

HOOFDARTIKEL pagina 9

ACHTERGRONDENpagina 13