Numico zette driekwart top uit concern

Baby- en ziekenhuisvoedingsbedrijf Numico heeft de afgelopen twee jaar driekwart van zijn topmanagers vervangen. De vrijgekomen posities in die top-60 werden vooral ingenomen door buitenstaanders.

Bestuursvoorzitter J. Bennink zei vanochtend bij de presentatie van de jaarcijfers dat vernieuwing van het management nodig was om Numico winstgevend te maken. Het bedrijf wil zich weer concentreren op baby- en ziekenhuisvoeding. Vorig jaar stootte het de zwaar verliesgevende vitaminedivisie in de Verenigde Staten af. Bennink verwacht dit jaar weer nettowinst te maken. Dat zou voor het eerst sinds 2001 zijn.

De omzet van babyvoeding groeide het afgelopen kwartaal met 4,2 procent en ziekenhuisvoeding met 9,3 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2002. Het bedrijfsresultaat steeg 15 procent naar 88 miljoen euro. Over het boekjaar daalde de omzet van Numico met 21 procent tot 3,15 miljard euro, vooral door verkoop van vitaminedochter GNC. Mede door voorzieningen kwam het verlies in 2003 uit op 504 miljoen euro, tegen 1,6 miljard een jaar eerder.

Numico wil dit jaar 6 à 8 procent omzetgroei boeken. In de drie jaren erna moet dat 8 à 10 procent per jaar worden. Als het bedrijf weer een positief eigen vermogen heeft, nu is dat 469 miljoen euro negatief, wil Numico weer dividend uitkeren. Bennink denkt over twee à drie jaar weer dividend te betalen.

De bestuursvoorzitter profiteert flink van de sterk gestegen aandelenkoers vorig jaar. Bennink maakte bekend dat hij na zijn aantreden 300.000 opties kreeg met een uitoefenprijs van 10,71 euro. Bij de aandelenkoers van 24,85 euro van vanochtend, zou de topman sinds zijn aantreden in het voorjaar van 2002 een papieren winst boeken van 4,24 miljoen euro.

Bennink maakte bekend dat hij voor ,,bijna 100 procent'' de voorstellen van de comissie-Tabaksblat wil uitvoeren. De komende aandeelhoudersvergadering in april staat dit onderwerp op de agenda. Ook kondigde hij aan dat het administratiekantoor wordt opgeheven. Dat kantoor heeft gewoonlijk een beslissende stem bij aandeelhoudersvergaderingen. Wel houdt hij vast aan de stichting preferente aandelen, die speciale aandelen kan uitgeven om bijvoorbeeld vijandige overnames te voorkomen.

Hiermee wordt het iets makkelijker om Numico over te nemen. Bennink zegt daarin niet geïnteresseerd te zijn. ,,We houden ons in de eerste, tweede en derde plaats bezig met autonome groei.'' Het maximaal haalbare is dat een bedrijf een minderheidsaandeel in Numico koopt, maar Bennink wil daarvoor geen zetel in de raad van bestuur vrijmaken. ,,Als iemand met ons wil fuseren, dan moeten wij aan het roer staan'', stelde hij. Ook moet het iets toevoegen aan de activiteiten waarin Numico nu actief is. ,,Dus geen vitamines, powerbars of andere ellende'', verwees hij naar het verleden. Bennink zegt niet in gesprek te zijn met kandidaten voor een fusie of een aandelenbelang.

Numico heeft zijn afdeling onderzoek gereorganiseerd. In 2001 liepen er 61 onderzoeksprojecten op het gebied van ziekenhuis- en babyvoeding. Vorig jaar werd dat aantal teruggebracht tot 13. Dat ging deels ten koste van de werkgelegenheid: het aantal banen daalde 20 procent. Bennink wil dat de onderzoekers zich meer concentreren op de veelbelovendste ideeën.