Nu ook domeinnaam met trema en ringel-S

Internetgebruikers in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk kunnen sinds kort webadressen gebruiken met speciale letters. Internetadressen met accenten, trema's en ringel-S (ß) worden nu mogelijk, zoals schröder.de en groß.ch. Eerder voerden Polen en Scandinavische landen deze zogenoemde Internationalized Domain Names (IDN) in.

Nederlandse internetgebruikers moeten nog even afwachten voordat ze pathé.nl, bløf.nl en cafébelvédère.nl mogen registreren. De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN), die gaat over de registratie van .nl-adressen, ziet nog te veel organisatorische en juridische bezwaren. ,,Wij willen niet voorop lopen'', zegt woordvoerder B. Geerlings van SIDN. Volgens hem moet het registratiesysteem in Nederland nog worden aangepast en moet worden afgesproken welke letterverzameling Nederland gaat gebruiken. Ook de juridische consequenties moeten worden bestudeerd. ,,Het is nog onduidelijk wat wij precies moeten doen als iemand www.microsøft.nl probeert te claimen.'' Hij verwacht dat Nederlandse webadressen met accenten en trema's in de loop van volgend jaar mogelijk kunnen zijn.

Lange tijd mochten op internet alleen adressen worden gebruikt met letters zonder accenten. Dat leidde de laatste jaren tot steeds meer protesten. Voorstanders van de nieuwe `geïnternationaliseerde' namen, zoals de Duitse organisatie voor domeinnamen Denic en Aziatische internetgebruikers, zijn blij met de invoering van IDN. Zij vinden dat het de exclusieve positie van Engels als de taal van internet doorbreekt. Tegenstanders menen dat het wereldwijde web door IDN minder wereldwijd wordt. Iemand zonder ringel-S op zijn toetsenbord zou bijvoorbeeld niet kunnen surfen naar www.groß.de.