Koninklijke geeft koerswinst prijs

De koers van Koninklijke Olie gaf vanmorgen zijn terreinwinst terug die het gistermiddag boekte. Toen sloot het aandeel 1,5 procent hoger nadat het concern ingrijpende wijzigingen aan de top bekendmaakte. Vanmorgen noteerde het aandeel 1,5 procent lager op 40,72 euro.

De AEX-index noteerde rond het middaguur onveranderd op 360 punten. Beleggers in Amsterdam waren blij met bedrijfsnieuws dat in de ochtenduren naar buiten was gekomen. Van de AEX-fondsen was lichtgewicht Van der Moolen een van de best presterende met een koersstijging van 4,3 procent. Het Amsterdamse effectenhuis meldde bij de presentatie van zijn definitieve jaarcijfers een voorziening van 21,8 miljoen euro te hebben getroffen. Daarmee wil het een streep zetten onder de problemen met de orderverwerking aan de beurs in New York. Het bedrijf wordt ervan beschuldigd beleggers te hebben benadeeld bij de koersen waartegen orders zijn uitgevoerd. De kosten vallen minder hoog uit dan waar de onderzoeken van de beursautoriteiten in New York eerder toe leken te leiden.

Numico maakte vanmorgen bekend de aanbevelingen van de commissie-Tabaksblat volledig te gaan naleven. De producent van baby- en klinische voeding breekt zijn beschermingswal af. Het afschaffen van de certificaten voor aandelen die bij een administratiekantoor zijn ondergebracht biedt voor andere bedrijven mogelijkheden om een bod op Numico te doen. Het besluit maakte het aandeel er vooralsnog niet aantrekkelijker op. Het fonds stond 0,4 procent lager op 24,90 euro.

Ook Nedlloyd, nieuwkomer in de Midkap-index van middelgrote ondernemingen, publiceerde cijfers. Nedlloyd voerde de index voor middelgrote bedrijven aan met een koersstijging van 3,7 procent.

De CAC-40-index van de beurs in Parijs klom vooral door Suez. Het Franse conglomeraat kwam met optimistische signalen. Dit jaar gaat er weer winst geboekt worden, aldus de leiding van het voormalige nutsbedrijf. Suez stond aan het einde van de ochtend op een plus van 0,2 procent.

Op de valutamarkten schommelde de euro rond de grens van 1,22 dollar. Het bestuur van de Europese Centrale Bank komt vandaag bijeen. De meesten verwachten niet dat de bankdirecteuren besluiten de rente te verlagen, maar kijken wel uit naar de toelichting van de ECB.