Kezman schiet de frustraties van zich af

De opluchting viel van het gezicht van Mateja Kezman af te lezen. Na bijna twee jaar maakte de spits van PSV een einde aan een frustrerende reeks van veertien internationale wedstrijden waarin hij niet wist te scoren. Mede door twee doelpunten van de Servische international schaarde de Eindhovense club zich na een 3-1 zege op de Italiaanse degradatiekandidaat AC Perugia bij de zestien overgebleven clubs in het UEFA-Cuptoernooi.

Op 11 en 25 maart krijgt Kezman nog twee keer de mogelijkheid zich voor de internationale scouts in de schijnwerpers te spelen. Zowel de aanvaller als PSV is gebaat bij een lucratieve transfer naar een club uit Italië, Spanje of Engeland. De externe geldschieters die PSV in 2000 hielpen een deel van de afkoopsom van zo'n twaalf miljoen euro aan zijn oude club Partizan Belgrado te betalen, deden dat destijds niet uit filantropische overwegingen. PSV moet voorkomen dat Kezman de club in 2005 transfervrij verlaat. Maar de kans dat de clubtopscorer meer geld opbrengt dan hij destijds heeft gekost, lijkt op voorhand uitgesloten.

Kezman aast al meer dan een jaar op een vertrek bij PSV. De 24-jarige afmaker is na bijna vier jaar voetballen tegen clubs als RKC, Roda JC en FC Groningen aan een nieuwe uitdaging toe. Vorig seizoen heeft Kezman met 35 competitietreffers in 33 wedstrijden aangetoond dat hij het niveau van de eredivisie ontgroeid is. De nummer negen van PSV werd achter Roy Makaay tweede op de topscorerslijst van Europa. Maar de `zilveren schoen' was nog geen garantie voor een vertrek. Doelpunten in de Nederlandse competitie tellen internationaal niet. En uitgerekend in de duels in de Champions League kon Kezman zijn doeltreffendheid niet aantonen.

Hoe hard Kezman ook werkte en hoe graag hij ook wilde, het lukte hem de afgelopen twee jaar maar niet om te scoren op het Europese miljoenenbal. Na de teleurstellende eerste ronde in de Champions League zag hij de kans op een toptransfer vervliegen. Na 1.274 minuten zonder doelpunt in het belangrijkste Europese toernooi kreeg hij het predikaat opgeplakt van een spits die op het hoogste niveau tekortkwam. Hoewel zijn zaakwaarnemer Chiel Dekker tijdens de winterstop openlijk met Kezman leurde, meldde zich volgens voorzitter Harry van Raaij geen enkele club bij PSV. Kezman restte niets anders dan het seizoen voort te zetten bij de landskampioen.

Na de winterstop liep hij door een blessure een aantal wedstrijden mis. Geforceerd ging Kezman op zoek naar doelpunten. Alleen in de thuiswedstrijd tegen FC Twente wist hij dit kalenderjaar te scoren. De heenwedstrijd van vorige week tegen Perugia eindigde in een teleurstellende 0-0. De aanvaller had zich op de doorweekte grasmat een roepende in de woestijn gevoeld. In zijn zoektocht naar een doelpunt ontbrak het hem aan de juiste aanvoer. Feit is dat hij weer niet scoorde. Zwaar gefrustreerd vloog hij met zijn ploeggenoten terug naar Nederland.

Kezman heeft er zelf verschillende verklaringen voor waarom een vertrek tot dusver uitbleef. Hij kreeg onder de voormalige trainer Erik Gerets, die hem soms reserve zette, niet altijd de kans zich op het hoogste niveau te bewijzen. En het ontbrak hem naar eigen zeggen ook meer dan eens aan goede voorzetten van zijn ploeggenoten. ,,Maar het had vooral te maken met pure pech'', stelde Kezman na afloop van het duel met Perugia. ,,De bal wilde gewoon niet in het net. Dat is raar, want ik weet zeker dat ik de kwaliteiten heb.''

Een paar minuten voor rust viel gisteravond een zware last van zijn schouders. Na een prachtige dieptepass van Kevin Hofland, die halverwege de eerste helft met een kopbal de score had geopend, zette hij met een gelukkige aanname de verdedigers Souleymane Diamoutene en Giovanni Ignoffo op het verkeerde been. Koelbloedig schoot Kezman de bal vervolgens met zijn linkerbeen in de bovenhoek achter doelman Zeljko Kalac. Daarmee was het duel beslist. ,,Ik had dit keer eindelijk wel een keer geluk'', sprak een glimlachende Kezman. ,,Ik ben heel blij. De muur is gebroken.''

Drie minuten na de hervatting rondde Kezman een prachtige aanval via Young-Pyo Lee en Arjen Robben met een intikkertje af. In de resterende speeltijd lukte het de Serviër niet alle internationale frustraties van zich af te schudden. Al was hij met een kopbal tegen de lat nog wel dicht bij een derde treffer geweest.

Coach Guus Hiddink prees zijn spits na afloop. ,,Doelpunten waren bijna een obsessie voor hem geworden'', gaf Hiddink toe. ,,Hij joeg er zo geweldig achteraan, dat ik heb moeten zeggen: `rustig maar, het komt vanzelf'. Uitstekend dat het dan ook nog in een Europese wedstrijd gebeurt.''

Intussen heeft Kezman een transfer naar de absolute top van Europa uit zijn hoofd gezet. ,,Ik heb de laatste tijd gewacht op telefoontjes. Maar geen enkele club heeft gebeld. Ik kan niets anders doen dan lekker blijven wachten. Het is natuurlijk wel jammer dat ik met Servië niet naar het Europees kampioenschap ga. Daar had ik me kunnen bewijzen'', zei Kezman bij de kleedkamers in het Philips-stadion. ,,We moeten een goede oplossing verzinnen. Als een club uit Italië, Engeland of Spanje komt, ben ik weg. Als ik nog een jaar blijf, kan ik transfervrij vertrekken. Bovendien krijg ik dan een paspoort van de Europese Unie omdat ik vijf seizoenen hier ben geweest. Ik ben niet bang voor de toekomst.''

PSV 3 AC Perugia 1

Ruststand 2-0. 22. Hofland 1-0, 44. Kezman 2-0, 48. Kezman 3-0, 88. Zé Maria 3-1. Schds: Gonzales (Spa). Tsch: 25.000. Gele kaarten: Hofland (PSV) en Gatti (Perugia).

    • Koen Greven