Heel even kroonprins

Heel even was hij de kroonprins, koning werd hij nooit. Walter van de Vijver (48), hoofd van de belangrijke divisie Exploratie en Productie, werd de afgelopen twee maanden veelvuldig genoemd als toekomstig topman van de Koninklijke/Shell Groep. Gisteren werd bekend dat hij het energieconcern per onmiddellijk verlaat.

Zoals zo velen bij Shell was Van de Vijver een lifer: hij werkte nooit ergens anders. Meteen na het afronden in 1979 van zijn studie werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit van Delft trad hij in dienst van het Nederlands/Britse concern. Van de Vijver staat bekend als een dynamisch manager. Hij is een man van de upstream, het vinden en exploreren van olie- en gasbronnen. Sinds medio 2001 is de geboren Hagenaar de baas bij Exploratie en Productie (E&P), het onderdeel dat zo'n 80 procent van de winst binnenbrengt en de laatste tijd onder vuur ligt, niet alleen om de bijstelling van de `bewezen' reserves, maar ook omdat er te weinig olie en gas wordt gevonden. Het tekort kan Van de Vijver niet helemaal worden aangerekend. De neerwaartse bijstelling van de `bewezen' reserves had plaats in de periode 1996 tot 2002, grotendeels voordat hij de leiding bij E&P overnam.

Waarom Van de Vijver Shell verlaat, is onduidelijk. Of hij moest gaan omdat de recente bijstellingen onder zijn leiding plaatsvonden, of wellicht toch omdat hij niet de kroonprins bleek te zijn.