GALERIESELECTIE

Gé-Karel van der SterrenDe schilderijen van Gé-Karel van der Sterren staan bekend om hun zoete kleuren en barokke, haast kitscherige voorstellingen. Schijnbaar alledaagse onderwerpen als sneeuwpoppen, vogelhuisjes en taartjes worden door de kunstenaar met dikke verflagen op doek gezet en krijgen vaak een cartoonesk uiterlijk. In zijn nieuwe werken, te zien op Skinnydipping, heeft die schijnbare vrolijkheid plaatsgemaakt voor een duistere sfeer. Donkere luchten en zwarte schaduwen domineren nu de monumentale schilderijen.

Skinnydipping, schilderijen van Gé-Karel van der Sterren. Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. 6 mrt-10 apr, di t/m za 13-18u.

Zelfportretten

Het zelfportret is een klassiek thema dat in de loop der eeuwen door talloze kunstenaars gebruikt is. Onder de titel Me, Myself & I zijn werken te zien van gerenommeerde kunstenaars die het thema op heel uiteenlopende manieren uitwerken. Zo schildert Philip Akkerman al ruim twintig jaar zijn eigen gezicht op ware grootte en figureert Teun Hocks vaak zelf in zijn zijn geënsceneerde foto's. Yasumasa Morimura en Cindy Sherman transformeren zichzelf op hun foto's tot iconen uit de kunst- en filmgeschiedenis, terwijl in het werk van Tracey Emin en Gilbert & George juist het persoonlijke leven centraal staat.

Me, Myself & I, groepstentoonstelling met zelfportretten. Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam. 6 mrt t/m 14 apr, do t/m za 12-18u.

Ed Gebski

De schilderijen van Ed Gebski ontstaan in de donkere kamer, door middel van een proces dat vergelijkbaar is met het fotografisch procédé. Met zilvernitraat schildert hij, in het donker, zijn voorstellingen. Eenmaal blootgesteld aan het daglicht ontvouwen zich de kleuren en abstracte vormen op het doek. De verfemulsie wordt na het schildersproces afgespoeld. Wat overblijft zijn de unieke transparante kleuren die zijn samengesmolten met het linnen.

Schilderijen van Ed Gebski. Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. 6 mrt t/m 10 apr, wo t/m za 12-17u.

Ad Gerritsen

Menselijke figuren en portretten zijn de favoriete onderwerpen van schilder Ad Gerritsen. Veel van zijn werken zijn ontstaan naar aanleiding van foto's uit kranten of tijdschriften - beelden van bijvoorbeeld pornosterren, criminelen of naturisten. Vooral mensen die door de samenleving als afwijkend worden beschouwd, hebben zijn interesse. Gerritsen, een autodidact schilder, werkte zelf een tijdlang als creatief therapeut met gevangenen en psychiatrische patienten.

Schilderijen van Ad Gerritsen. Galerie Wansink, Neerstraat 76, Roermond. T/m 10 apr, do t/m za 13-17u, zo 14-17u.

Daniel Verkerk

Met dikke klodders verf creëert schilder Daniel Verkerk zinderende voorstellingen van mensenmassa's in grote zalen, zoals parlementsgebouwen of sporthallen.

Door het relief en de collage-achtige techniek - Verkerk accentueert de verflagen met bijvoorbeeld uitgeknipte logo's of vlaggetjes – zien de werken er vanuit verschillende hoeken bekeken steeds weer anders uit. Wat van dichtbij abstracte composities lijken, blijken van een afstandje opeens herkenbare alledaagse taferelen te zijn.

Schilderijen van Daniel Verkerk. Galerie NoName, Hoogstraat 32, Rotterdam. T/m 10 apr.

En verder

Foto's van Luisa Lambri t/m 20 mrt in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; schilderijen van Jerry Zeniuk t/m 27 mrt in Galerie Slewe, Kerkstraat 105A, Amsterdam; sculpturen van Esther Jiskoot t/m 14 mrt bij Van Wijngaarden Hakkens contemporary art, Lijnbaansgracht 318, Amsterdam; foto's van Wout Berger t/m 23 mrt in Galerie Witteveen, Keizersgracht 538, Amsterdam; schilderijen van Esther Tielemans t/m 13 mt in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam; foto's van Olaf Martens en collages van Lie van der Werff t/m 14 mrt in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam; videoinstallatie van Marjan Laaper t/m 14 mrt in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; stoelen en tafels van Lily van der Stokker t/m 18 april bij VIVID Vormgeving, William Boothlaan 17a, Rotterdam.