Film

In the cut

Thriller van Susanna Moore over lust en vrouwenangst in New York werd door Jane Campion uiterst stijlvol verfilmd, maar kreeg wel een ander, slap einde. In the Cut is een liefdesduet tussen twee gemankeerde, maar gepassioneerde minnaars: docent Fran (Meg Ryan) en politieman Malloy (Mark Ruffalo). Een lustmoordenaar opereert in Frans buurt.

Regie: Jane Campion. Met: Meg Ryan, Mark Rufallo, Jennifer Jason Leigh. In Amsterdam: Cinecenter, The Movies. Den Haag: Babylon. Eindhoven: Rembrandt. Groningen: Images. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Maastricht: Lumière. Utrecht: Springhaver.

Lord of the Rings III

De fans van The Lord of the Rings kunnen gerust zijn. Het derde en laatste deel, 3 uur en 21 minuten lang, is een waardig slot van een magistrale trilogie en de elf Oscars zijn dan ook geen verrassing. De drie delen Lord of the Rings zijn een mijlpaal in de filmgeschiedenis geworden. Jackson laat beelden zien zoals die nog nooit te zien zijn geweest. Voor de dialogen hoef je niet naar The Return of the King. Het is kijken, met je mond open en je hart in je keel.

Regie: Peter Jackson. Met: Elijah Wood, Viggo Mortensen, Andy Serkis, Ian McKellen, Sean Astin, John Rhys-Davies, Liv Tyler. In 94 theaters.

Mystic River

In zijn vierentwintigste film buigt Clint Eastwood zich weer over de crisis van de machoman. In een arbeiderswijk in Boston duiken demonen uit het verleden op. Drie oude vrienden komen weer bij elkaar wanneer een achttienjarige dochter van een van hen verdwenen is.

Volbloedtragedie met Shakespeariaanse trekken. Oscars voor Sean Penn (beste mannelijke hoofdrol) en Tim Robbins (beste mannelijke bijrol).

Regie Clint Estwoord. Met Sean Penn, Tim Robbins, Kevin Bacon, Lauren Linney. In meer dan 9 theaters.

Lost in Translation

Lost in Translation is de opmerkelijkste titel in het rijtje Oscars van dit jaar. De film gaat over een uitgebluste 50-jarige Amerikaanse filmster die in Tokio een commercial opneemt en over een pas afgestudeerd Amerikaans meisje van 20 die haar man naar Tokio vergezelt, waar hij een popgroep moet fotograferen. Ze zitten opgesloten in hetzelfde dure hotel omdat ze zich in de stad verloren voelen. Het resultaat is lichtvoetige, weemoedige, komische, tragische en ook berustende film.

Regie Sophia Coppola. Met Bill Murray, Scarlett Johansson. In 26 theaters.

Animatiefilms

Het Nederlands Instituut voor Animatiefilm (NIAf) stelde drie avondvullende programma's samen met tekenfilms die vanaf deze week in verschillende samenstellingen langs Nederlandse filmtheaters zullen reizen. Het zijn allemaal korte films en het zijn, naar de aard van de distributeur, ook allemaal animatiefilms. Maar daar houdt verder elke etikettering op, want de 26 vertoonde films zijn kort en lang, ernstig en grappig, streng in zwart-wit of overdadig in kleur – of soms allebei tegelijk. Ze zijn gemaakt met verschillende technieken, op verschillende formaten en ze dateren van 1949 tot en met 2003. Ze zijn internationaal behangen met prijzen en toch is het maar zelden dat je ze kunt zien waar het hoort: in de bioscoop. En helemaal mooi: in een speciaal programma, zodat je alle zorg mag verwachten bij de projectie. Het NIAf heeft deze animatietournee in drie programma's opgedeeld – twee volwassen en een, kortere, speciaal voor kinderen – om de filmtheaters de gelegenheid te geven ze uit te brengen zoals het hun belieft.

Cinema Animatie Cinema. Drie programma's met Nederlandse en internationale animatiefilms. In: Ketelhuis, Amsterdam; Filmhuis, Arnhem; Filmhuis, Den Haag; Filmfoyer, Tilburg. Daarna t/m sept toernee in filmtheaters in Nederland en Vlaanderen.