EZ: Elektriciteitsbedrijven klaar voor liberalisering

De elektriciteitsbedrijven hebben hun administratie voldoende op orde om de stroommarkt op 1 juli ook voor particulieren vrij te maken. Dat heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. CDA en PvdA, samen goed voor een meerderheid in de Tweede Kamer, vinden dat de D66-bewindsman te snel is met zijn conclusie.

Tweede-Kamerlid voor het CDA Hessels en zijn PvdA-collega Crone vinden dat eerst uit onderzoek moet blijken of de bedrijven al rijp zijn voor de liberalisering.

Brinkhorst kondigde gisteren ook aan dat een bureau deze maand toetst of de energiebedrijven hun administratie voldoende op orde hebben voor de zakelijke verbruikers, voor wie de stroommarkt al lang vrij is. Dat leidde tot een stroom van klachten van bedrijven over elektriciteitsrekeningen die niet zouden kloppen.

Hessels en Crone vinden dat in het onderzoek van deze maand ook moet worden gekeken naar rekeningen voor de kleinverbruikers. Pas daarna wordt wat hen betreft beslist over de ingangsdatum van 1 juli voor liberalisering van de consumentenmarkt. Volgens Brinkhorst verschilt ,,het proces van facturering van zakelijke klanten in grote mate van dat van de kleinverbruikers''.

Eerder concludeerde een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Van Rooy, die mede op aandringen van de Consumentenbond werd ingesteld, dat de liberalisering per 1 juli verantwoord is. Consumenten moeten dan dus kunnen overstappen naar een andere energieleverancier. Tot dusver hebben ze alleen keuze tussen aanbieders als het gaat om groene stroom.

Brinkhorst verwijst in zijn brief aan de Kamer niet alleen naar de commissie-Van Rooy maar ook naar rapportages van het Platform Versnelling Energieliberalisering en naar gesprekken die hij zelf gevoerd heeft met elektriciteitsbedrijven. Volgens de minister is er heel wat verbeterd in de administratie en de uitwisseling van gegevens tussen de bedrijven. Ze zijn volgens hem al meer klantgericht geworden en verwacht mag worden dat dit nog beter wordt als ontevreden consumenten per 1 juli kunnen opstappen.

Brinkhorst maakte vanmorgen verder bekend dat hij zich in gaat spannen voor de grootverbruikers van elektriciteit. De Nederlandse industrie betaalt meer voor stroom dan de concurrentie in Duitsland. De bewindsman heeft gisteren in een gesprek met de werkgeversorganisatie VNO-NCW toegezegd dat hij gaat proberen het prijsverschil kleiner te maken. Het verschil in prijs bedraagt circa 4 tot 5 euro per megawattuur.