Ex-bestuurders Getronics profiteren alsnog van opties

De vorig jaar weggestuurde bestuursleden van automatiseerder Getronics, Peter van Voorst en Jan Docter, hebben ieder nog 490.000 geldende opties op aandelen Getronics in bezit. Daarvan zijn 150.000 opties op dit moment geld waard.

Dit blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag van Getronics. De 150.000 opties, rechten op aandelen, hebben een uitoefenprijs van 1,13 euro, terwijl de koers van het bedrijf vanochtend rond de 2,85 euro schommelde. Dit betekent dat het optiepakket een waarde vertegenwoordigt van 258.000 euro. Over dit bedrag moeten de twee voormalige bestuurders nog belasting betalen. Volgens Getronics zijn de twee voormalige bestuurders vrij om op elk moment de opties te verzilveren, bepaalde periodes rondom bijvoorbeeld publicatie van resultaten daargelaten.

Getronics kwam in 2002 in grote problemen door een torenhoge schuldenlast veroorzaakt door de overname van de twee keer zo grote branchegenoot Wang. De beurskoers van het bedrijf smolt daardoor weg en kwam onder de 1 euro te liggen. Van Voorst en Docter wisten de problemen niet op te lossen en moesten daarom van de commissarissen vertrekken.

Vakbondsbestuurder C. Kiburg van FNV Bondgenoten, die vorig jaar in een brief aan Getronics opheldering eiste over de in de miljoenen euro's lopende vertrekpremies van Van Voorst en Docter, is verbaasd over de opties die beide ex-bestuurders nog hebben. ,,Zij profiteren van narigheid die zij zelf hebben veroorzaakt. Om met Balkenende te spreken: hier is iedere fatsoensnorm overschreden.'' In de brief die Getronics terugstuurde naar Kiburg, rept het concern niet over de nog geldende opties van de twee voormalige bestuurders.

De opties die in 2001 en 2002 aan Van Voorst en Docter zijn verstrekt, lopen af in respectievelijk 2011 en 2012. De resterende 340.000 opties die zij bezitten, hebben uitoefenprijzen die variëren van 3,54 euro tot 6,48 euro.

Overigens zijn Van Voorst en Docter niet de enige ex-bestuurders met opties. Ook voormalig bestuurder J.J van Vuuren, die eind 2000 vertrok, heeft nog 300.000 opties. Maar die zijn op dit moment waardeloos en lopen in augustus af.

    • Mark Houben