Eisner deels weg bij Disney

Topman Michael Eisner van entertainmentgigant Walt Disney heeft gisteravond zijn functie als voorzitter van de raad van commissarissen opgegeven na een massale motie van wantrouwen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Oud-senator George Mitchell, die reeds een speciale rol had in de raad van commissarissen, neemt het voorzitterschap over. Eisner houdt voorlopig wel de operationele leiding van Disney. Enkele machtige beleggers dringen aan op zijn definitieve ontslag.

Liefst 43 procent van de uitgebrachte stemmen keerde zich gisteren in Philadelphia tegen de herbenoeming van Eisner, die bijna twintig jaar bij Disney de dubbelfunctie van chairman en chief executive officer heeft bekleed. Vorig jaar was Eisner nog met 93 procent van de stemmen herbenoemd voor een jaar. De opmerkelijke campagne van de aandeelhouders tegen het management werd aangevoerd door Roy Disney, een neef van Walt Disney, die in december vorig jaar zijn commissariaat beëindigde uit protest tegen Eisners functioneren.

Na de aandeelhoudersvergadering bij Disney herhaalde kabelbedrijf Comcast zijn eerder afgewezen vijandige overnamebod. ,,Het management van Disney zou zich meer moeten toeleggen op de belangen van zijn aandeelhouders'', verklaart het bedrijf. Comcast wil zijn bod van 54 miljard dollar nog niet verhogen. ,,Het is nu de beurt aan Disney'', aldus David Cohen van Comcast.

Calpers, Amerika's grootste pensioenfonds in Californië, dat 9,9 miljoen aandelen heeft in Disney, eiste gisteravond het vertrek van Eisner. ,,De onvrede in de markt is nu te breed en te diep'', aldus Sean Harrigan, een van de beheerders van het fonds. Disney gaf gisteren na de aandeelhoudersvergadering te kennen de functies van chairman en CEO in de toekomst niet meer te willen verenigen in één persoon.

,,Deze wijziging in de raad is volkomen cosmetisch'', reageerde Charles Elson, hoogleraar corporate governance aan de universiteit van Delaware. De raad van commissarissen blijft voorlopig achter Eisner staan.