Een paar frietjes minder op dik menu

De klanten van de 13.000 Amerikaanse vestigingen van 's werelds grootste restaurantketen McDonald's moeten het binnenkort stellen zonder super size porties. McDonald's wil hiermee zijn klanten ,,een uitgebalanceerde keuze'' bieden. Tegelijkertijd zou de vereenvoudiging van het menuaanbod kosten besparen. De kassa's worden eenvoudiger, de service sneller.

Volgens McDonald's is over deze wijziging van het menu al sinds 2002 nagedacht, maar critici in de VS vermoeden dat de huidige discussie over zwaarlijvigheid ook een rol speelt. Overgewicht dreigt in het land een epidemie te worden. De (te) grote porties frites en reuzenbekers frisdrank die het concern tot op heden aanbiedt, stuiten al langere tijd op weerstand.

McDonald's zette een tijd geleden al gezondere voeding als sla, fruit en yoghurt op zijn kaart. Dat gebeurde na enkele rechtszaken, waarin de eisers stelden dat McDonald's gezondheidsrisico's voor de klant had verzwegen. De rechter wees de zaken vorig jaar af, maar een documentaire heeft de kwestie nu nieuw leven ingeblazen. De film, Super Size Me, laat zien hoe de gezondheid van de maker snel achteruitgaat wanneer hij een maand lang alleen maar bij McDonald's eet.

Volgens McDonald's heeft het schrappen van de super size ,,helemaal niets met de film te maken''. Eerder verklaarde het concern in een reactie dat de documentaire ,,een super-sized vertekening is van de kwaliteit, keuze en variëteit die beschikbaar is bij McDonald's''. Volgens de verklaring gaat de film niet over McDonald's, maar over de eigen beslissing van de maker om ,,onverantwoord gedrag'' ten toon te spreiden door 5.000 calorieën per dag (ongeveer tweemaal de normale hoeveelheid) naar binnen te werken.

Een bakje supersize fries weegt 7 ounces, 198 gram. Vanaf 2005 kan een McDonald's-klant zijn honger hooguit nog stillen met de large fries. Die variant weegt 6 ounces, 170 gram. Voor de aanpassing van de frisdrankbekers heeft de onderneming nog geen plannen.