Derde sprintzege Max van Heeswijk

De Nederlandse wielrenner Max van Heeswijk heeft gisteren de eerste etappe van de Ronde van Murcia op zijn naam geschreven. De coureur van US Postal was na 177 kilometer tussen Murcia en San Pedro del Pinatar de sterkste in de eindsprint. Het is na vier koersweken al zijn derde seizoensoverwinning. Van Heeswijk boekte vorige maand ook twee sprintzeges in de Spaanse rittenkoers Ruta del Sol.

In de Ronde van Murcia kreeg Van Heeswijk de bloemen pas overhandigd, nadat de jury de finishfoto uitvoerig had bestudeerd. Het verschil met nummer twee, de Spanjaard Ivan Gutierrez, was met het blote oog amper waarneembaar. Erik Zabel eindigde als derde. De Duitser ging honderd meter voor de eindstreep aan de leiding.

De dertiger Van Heeswijk gold in zijn jonge wielerjaren als een talent, dat in mentaal opzicht tekort schoot. Hij begon zijn profloopbaan bij het Amerikaanse Motorola, waar hij middenjaren negentig kennismaakte met generatiegenoot Lance Armstrong. Daarna reed Van Heeswijk met weinig succes bij Rabobank en Domo.

Op voorspraak van Armstrong werd Van Heeswijk vorig seizoen bij US Postal herenigd met de vijfvoudige Tourwinnaar. Armstrong acht de Nederlandse sprintspecialist over twee weken kansrijk in Milaan-Sanremo, de eerste wereldbekerwedstrijd. Van Heeswijk zegt bang te zijn voor de gevaarlijke afdalingen in de Primavera. ,,Maar als Lance zegt dat ik daar kan winnen, dan zal het wel zo zijn.''

Armstrong doet zelf ook mee aan de Ronde van Murcia, net als de Duitse uitdager Jan Ullrich die hem deze zomer van een zesde Tourzege hoopt af te houden. Beide ronderenners leveren vandaag een onderling duel in een individuele tijdrit. Ullrich maakt in de Ronde van Murcia zijn seizoensdebuut. De Duitser kwam ruim zeven en een halve minuut na het peloton over de finishlijn, maar hij was tevreden over zijn vorm.

,,Ik voel me goed'', sprak de olympisch kampioen van 2000. ,,Alles verliep naar wens, ik fietste steeds midden in het peloton. Op de laatste beklimming hebben de Spanjaarden gas gegeven en moest ik lossen. Het maakte toch niet uit in welke groep ik de streep bereikte.'' Armstrong, die wel in het peloton finishte, was het met zijn rivaal eens. ,,Alleen de Tour telt.''

Joseba Beloki is wegens een achillespeesblessure zes weken uit de roulatie. De Spaanse wielrenner kon gisteren in de Ronde van Murcia niet zijn debuut maken bij de Franse ploeg La Boulangère. Beloki kwam vorig jaar in de negende etappe van de Tour ten val en brak daarbij zijn heup, pols en elleboog. Na zijn revalidatie tekende hij een contract bij La Boulangère.

De Australische wielrenner Robbie McEwen heeft gisteren de Memorial José Samyn gewonnen. De coureur van de Belgische Lotto-ploeg was in de eindsprint sneller dan de Belg Ludovic Capelle en de Nederlander Jans Koerts.