Crèche is zielig en duur

Andrea Nijman-Knaap (30) werkt sinds de geboorte van haar dochter vijf jaar geleden nog maar twee dagen per week. Daarvoor werkte ze fulltime. In de kinderopvang waar ze werkt, was het destijds moeilijk om naar twee dagen per week te gaan. ,,Daar heb ik me echt hard voor moeten maken. Maar drie dagen vond ik gewoon te veel.''

Op maandag is haar man Fred, die rij-instructeur is, thuis met dochter Fleur (5) en zoon Youri (1). ,,Fred vindt het belangrijk om een dag per week leuke dingen met de kinderen te doen.'' In plaats van die maandag werkt hij nu op zaterdag. De andere dag past haar moeder op. ,,Ik breng Fleur dan naar school en Fred brengt Youri naar mijn moeder. 's Middags haalt hij ze allebei op en als ik thuiskom staat het eten klaar.''

Als je alles goed regelt, is het volgens Nijman-Knaap goed te doen. Maar als er een kind ziek wordt, moet ze vrij nemen. ,,Meestal zie je dat wel van tevoren aankomen. Dan kan ik zonder problemen een vrije dag opnemen.''

De ouders hebben bewust gekozen voor opvang door familieleden. ,,Het is zo vertrouwd.'' Betaalde opvang is voor hen ook geen goede optie. ,,Ik vind het zielig om een kind voor één dag per week naar de crèche te sturen. Het duurt dan wel een maand voordat ze daar gewend zijn. En twee dagen is gewoon te duur.''

Nijman-Knaap verdient bruto 875 euro per maand. Als haar zoon twee dagen per week naar de opvang zou gaan, zou ze daar nauwelijks iets van overhouden. ,,Ik heb het nooit precies uitgerekend, maar ik denk dat het ongeveer 600 euro zou kosten.'' Ze krijgt geen korting bij het kinderdagverblijf waar ze werkt. Wel kan ze voorrang krijgen op een plaats. ,,Maar dat hangt weer af van hoeveel andere werknemers met babies er zijn.''

Nijman-Knaap hoeft ook niet zo nodig meer dagen te werken. ,,Ik wil van mijn kinderen genieten.'' Zou ze niet liever helemaal stoppen? ,,Oh, wat een gewetensvraag. Nee, want ik vind het wel leuk om te doen.''

    • Elske Schouten