Communiceerde slecht

Sir Philip Watts had nog ruim een jaar te gaan tot zijn pensioen, maar hij heeft het niet gehaald. De bestuursvoorzitter (58) van de Koninklijke/Shell Groep werd gisteren gedwongen zijn ontslag in te dienen en verlaat het bedrijf waar hij sinds 1969 werkte.

Watts nam de leiding bij Shell medio 2001 en heeft het vanaf het begin af aan lastig gehad. Door de beleggers in de Londense City werd hij bekritiseerd omdat hij slecht zou communiceren met de buitenwereld en niet diplomatiek genoeg zou zijn.

Bovendien moest Shell enkele maanden na Watts' aantreden de verwachting voor de productiegroei naar beneden bijstellen. Dit veroorzaakte een schok en werd op het conto geschreven van Watts. Hij was voor zijn promotie immers de chef geweest van de divisie exploratie en productie en mede op basis van zijn werk daar tot topman benoemd.

De aandelen van Shell bleven sindsdien flink achter bij die van rivalen BP en ExxonMobil en beleggers begonnen te morren. De bijstelling van de reserves in januari en de wijze waarop Shell dit bekendmaakte, kostte Watts – vorig jaar nog geridderd door koningin Elizabeth – uiteindelijk de kop.

De Brit begon 35 jaar geleden bij Shell als seismoloog in Indonesië na het afronden van de studies geofysica en natuurkunde.

Hij zou voor Shell in veertien landen werken voordat hij topman werd van een van 's werelds grootste energiebedrijven.