Caricom niet in vredesmacht Haïti

De Caraïbische gemeenschap (Caricom) heeft aangegeven niet deel te nemen aan een internationale vredesmacht in Haïti.

Caricom is ,,ontzettend teleurgesteld'' in de internationale gemeenschap, zo zei de Jamaicaanse premier P.J. Patterson, de huidige voorzitter van Caricom, gisteren op een persconferentie. De Caraïbische gemeenschap waarschuwde de afgelopen maanden meermalen voor een crisis in Haïti en vroeg om interventie door de Verenigde Naties. ,,We geloven dat we afgelopen donderdag een dwingende kwestie aanbrachten bij de Veiligheidsraad. De Veiligheidsraad reageerden toen niet. We kunnen niet anders concluderen dan wat donderdag onmogelijk was, zondag tijdens een spoedzitting wel kon worden besloten'', aldus de verklaring van de Caraïbische leiders. ,,In de huidige situatie zien de leiders geen deelname aan een internationale vredesmacht die door de Veiligheidsraad is geautoriseerd.''

Het besluit wordt eveneens ingegeven door de betrokkenheid van ,,westerse partners'' bij het haastige vertrek van president Jean-Bertrand Aristide afgelopen zondag. De Caraïbische leiders zeiden bezorgd te zijn over beweringen van Aristide dat hij slachtoffer was van een ,,staatsgreep'' en door de Verenigde Staten onder druk is gezet om af te treden. Caricom riep op tot een onafhankelijk onderzoek. Minister Powell herhaalde gisteren nogmaals dat de VS Aristide niet onder druk hebben gezet.

In Haïti riep premier Yvon Neptune gisteren de noodtoestand uit nadat in de hoofdstad Port-au-Prince aanhangers van Aristide en de politie slaags raakten. Rebellenleider Guy Philippe instrueerde, na druk van de Amerikaanse ambassadeur, zijn mannen de wapens neer te leggen. Amerikaanse troepen patrouilleerden gisteren voor het eerst door de straten van de hoofdstad. Onbekend is wat rebellenleiders Chamblain en Metayer, die de steden Cap-Haitien en Gonaives in handen hebben, zullen doen.