Britse filmers in financiële problemen

Britse filmproducenten en -acteurs hebben boos gereageerd op een tussentijds regeringsbesluit een gat in de belastingwet te dichten dat de financiering van films goedkoper maakte.

Zonder noodverband gaan tot veertig films die nu in voorbereiding zijn niet door, of moeten uitwijken naar andere landen. ,,Wat gisteren wettig was is vandaag opeens illegaal'', zei een boze John Malkovich, die met Johnny Depp een hoofdrol speelt in The Libertine, een film over een zeventiende-eeuwse dichter en minnaar, waarvan de productie vermoedelijk uitwijkt naar Man, een eiland in de Ierse Zee dat bekend staat om zijn gunstiger belastingklimaat.

De voorproductie van Tulip Fever, een film met Jude Law die deels in Nederland zal worden opgenomen, is gestaakt in afwachting van een compromis met het ministerie van Financiën. River King (van Nick Willing) en Man to Man (Regis Wargnier), twee Britse producties die nu respectievelijk worden verfilmd in Nova Scotia en Zuid-Afrika, hebben de opnames onderbroken. Twee andere films, The Truth About Love (producent John Hay) en On a Clear Day (Gaby Dellal), die begin april respectievelijk eind maart met opnames zouden beginnen, werken op minimumkracht verder. In totaal staan 42 producties op het spel, volgens de Film Council, die zowel lobbyt namens de Britse filmbranche als producties financiert.

Het gat in de belastingwet maakte het mogelijk dat investeringen in filmproducties kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Volgens het ministerie van Financiën wordt de regeling misbruikt en blijft de Britse overheid de industrie steunen. ,,De bestaande belastingkortingen zijn bedoeld om mensen te helpen die hun eigen geld riskeren om een echt bedrijf te exploiteren'', zei thesaurier-generaal Dawn Primarolo. ,,Er kan niet van ons worden verwacht dat we werkeloos toezien dat mensen met ingewikkelde zakelijke constructies misbruik maken van een gat in de wet op kosten van eerlijke belastingbetalers.''

Maar een reeks producenten is woedend dat het ministerie de maatregel tussentijds en naar hun zeggen zonder overleg heeft ingevoerd, in plaats van aan het eind van het belastingjaar (in april). Russ Smith, producent van The Libertine, zei dat filmmaatschappijen het Verenigd Koninkrijk voortaan zullen mijden. Terrance Potter, directeur van een productiemaatschappij, zei dat honderden banen zullen verdwijnen.

De maatregel komt op het moment dat de Britse filmindustrie financieel het beste jaar uit de geschiedenis achter de rug heeft. In totaal werd 2,6 miljard euro besteed aan de productie van 177 films, ruim twee keer zoveel als het jaar daarvoor, dankzij kaskrakers als Bridget Jones's Diary en de aanstaande derde Harry Potter-film, The Prisoner of Azkaban. De Film Council onderhandelt tot nu toe vruchteloos met het ministerie over een compromis.