Beursaffaire strop Van der Moolen

Het Amsterdamse effectenhuis Van der Moolen heeft een voorziening van 21,8 miljoen euro getroffen voor de problemen bij zijn activiteiten op Wall Street. Dat maakte de onderneming vanmorgen bekend bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers.

Van der Moolen heeft als gevolg van de voorziening in 2003 een nettoverlies geleden van 15,9 miljoen euro. In 2002 was er nog een winst van 58,5 miljoen euro. Het is voor het eerst in twaalf jaar dat Van der Moolen verlies lijdt. Het verlies is voor de directie reden om dit jaar geen dividend aan de aandeelhouders uit te keren.

De onderneming kwam vorig najaar in opspraak toen de beurs in New York vermoedde dat beurshandelaren tussen 1999 en 2003 orders verkeerd hadden uitgevoerd en daarmee beleggers benadeelden. Vijf van de zeven effectenhuizen die actief zijn op Wall Street waren daarbij betrokken.

Van der Moolen gaf onlangs aan tussen de 51,8 miljoen en 57 miljoen dollar boete te willen betalen aan de New York Stock Exchange (NYSE) en aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

Bruto kost de affaire Van der Moolen naar schatting 43,5 miljoen euro, aldus het effectenhuis, maar na belastingen en bijdragen van derden komt de last uit op 21,8 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter F. Böttcher zei dat het onderzoek van de NYSE ,,veel aandacht en tijd'' heeft gevraagd, ,,zowel van de staf als van de handelaren''. Van der Moolen had het al moeilijk omdat de bedrijvigheid op de Amerikaanse en Europese beursvloeren vorig jaar sterk achterbleef bij voorgaande jaren. De omzet van de onderneming daalde daardoor met 47 procent van 327,6 miljoen tot 174,7 miljoen euro.

De directie verwacht dit jaar naar een ,,meer acceptabel resultaat terug te keren''. Een vorig jaar doorgevoerde reorganisatie, die onder meer leidde tot de sluiting van de optiehandel op de AMEX-beurs in Amsterdam en op de beurs van Philadelphia, moet daarvoor ,,een gezonde uitgangsbasis'' zijn, aldus Böttcher.

In een reactie op die aankondiging, die iets positiever was dan analisten hadden verwacht, steeg het aandeel Van der Moolen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen met 4,7 procent tot 7,75 euro. Analisten waren ook positief over de verbeterde balans van Van der Moolen. ,,Het lijkt erop dat ze daardoor de zaak draaiende kunnen houden zonder dat ze nieuwe aandelen hoeven uit te geven'', aldus analist Renate Brand van zakenbank FBS.