BELGIË

Rubens 2004

Lille/Rijsel heeft de overzichtsexpositie, maar Antwerpen doet met de zeven exposities van Herontdek P.P. Rubens een mooi tegenbod. Het Rubenshuis bracht Rubens' eigen kunstcollectie deels bijeen en Museum Plantin-Moretus reconstrueerde Rubens' bibliotheek, de beste uit de 17de eeuw. Het Museum voor Schone Kunsten laat op Van Delacroix tot Courbet Rubens' invloed zien. Er is de nieuwe databank www.rubensonline.be van studiecentrum Rubenianum en er zijn stadswandelingen en lezingen. Herontdek P.P. Rubens in Antwerpen van 6 maart t/m 13 juni, in o.m. KMSK, Rubenshuis, Museum Plantin-Moretus, kerken. Inl 0032 70233799 en www.rubens2004.be

Rimbaud

Was Arthur Rimbaud (1854-1891) met zijn bundel Une saison en enfer uit 1873 de grootste poëzievernieuwer van de 19de eeuw? Dat zijn werk en ook zijn woelige leven nog steeds tot de verbeelding spreekt, bewijst een grote expositie in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. In 1875 al schreef hij zijn laatste ophefmakende gedichten. De bohémien was de minnaar van de keurig getrouwde dichter Paul Verlaine, die hem in 1873 in Brussel met een pistoolschot verwondde. En hij stierf in Marseille aan kanker na een woest bestaan als koffie- en wapenhandelaar in Noord-Afrika. De bezoeker kan Rimbauds poëzie liggend op bed ondergaan, en zelf lezen. Brieven en gerechtelijke stukken van na de bijna fatale ruzie met Verlaine zijn te zien, en schilderijen en video's complementeren het romantische beeld.

Rimbaud. Een seizoen in de hel, Paleis voor Schone Kunsten, Koningstraat 10, Brussel, t/m 16 mei. Inl 0032 25078430 en www.bozar.be

En verder

Alan Moore, les dessins du magicien, t/m 4 apr, Palais des Beaux-Arts, Charleroi 0032 71863374; De waarheid over de zee, gedichten langs de Belgische kust, www.literaal.be; Fotografiebiënnale Luik, t/m 31 mrt, www.chiroux.be; Anima 2004, festival van de animatiefilm, t/m 29 feb, Brussel 0032 25026437.