Amsterdam

EXPOSITIE

Man Ray & Lee Miller

Vier jaar waren zij een paar, Man Ray en Lee Miller, van 1929 tot 1933 in Parijs. Hij (1890-1976), de ernstige, fotograferende surrealist en dadaïst. Zij (1907-1977), het vrijgevochten Amerikaanse fotomodel dat in de Franse hoofdstad bij haar landgenoot voor fotograaf ging leren en zijn geliefde en muze werd. Wie de prachtige dubbeltentoonstelling Man Ray & Lee Miller in FOAM wil bekijken, moet voyeurisme naar het persoonlijke leven van beide hoofdrolspelers niet schuwen. Door de intieme aard van de zwart-witfoto's en het veelal minimale formaat word je met de neus gedrukt op een ingelijst familiealbum. En de familie is in dit geval de artistieke, levenslustige lost generation tussen de twee wereldoorlogen in Parijs: André Breton, Max Ernst, Marcel Duchamp, model Kiki de Montparnasse, Hans Richter, Serge Eisenstein, Jean Cocteau, Tristan Tzara. En mooie vrouwen, naakt in dansposes, ongekleed in kapstok of hoepels.

Man Ray & Lee Miller, in Foam, Keizersgracht 609, Amsterdam t/m 2 juni. Dag 10-17u, do en vr 10-21u.

MUZIEK

Yakov Kreizberg

Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt o.l.v. de nieuwe chef-dirigent Yakov Kreizberg in het Concertgebouw van 6 t/m 8 maart de Symfonie nr 3 van Schubert en de Symfonie nr 4 (`Romantische') van Anton Bruckner.

Voor wie bevreesd is voor de `zware' Bruckner: dit is zeer aansprekende, enerverende en opgewekte muziek om kennis te maken met de componist.

Ned. Philh. Orkest: 6 en 8 maart 20u15; 7 maart 14u15 Concertgebouw Amsterdam res 020-6718345.

ANTIQUARENBEURS

Book & Print Fair

Van 4 t/m 6 maart wordt in de Passagiers Terminal Amsterdam (PTA) de Amsterdam Antiquarian Book and Print Fair gehouden. Drie dagen lang kunnen bezoekers een keuze maken uit het enorme aanbod aan oude boeken, prenten en plattegronden. In het kader van het evenement is een expositie met aandacht voor cartografie.

Amsterdam Antiquarian Book and Print Fair. 4 t/m 6 mrt PTA Piet Heinkade 27, Amsterdam. Do 4 mrt 16-21u. Vr en za 11-18u. Passepartout 3 dagen €7,50. Inl www.nvva.nl

EXPOSITIE

Cruiseschepen

Sinds de Amerikaanse fotograaf Barry Winiker in 1980 voor het eerst voet aan boord van een cruiseschip zette, zijn deze schepen zijn favoriete onderwerp. Het Scheepvaartmuseum presenteert nu een selectie van de duizenden scheepsfoto's van Winiker die vooral gefascineerd is door de kale architectuur van de enorme zeegevaartes. Zijn zwart-wit beelden zijn van een bijna grafische schoonheid.

Cruiseschepen door Barry M. Winiker t/m 7 aug Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1. Di-zo 10-17u.

POP

Joss Stone

Zestienjarig Engels soulmeisje groeide op met de muziek van Aretha Franklin en weet niet beter dan dat popmuziek met doorleefde stem en een maximum aan leed gezongen moet worden. De piepjonge Joss Stone komt er verbazingwekkend goed mee weg op haar debuutalbum The Soul Sessions, dat naast klassieke soul van Carla Thomas en de Isley Brothers ook verrassende covers van The White Stripes en John B. Sebastian bevat.

6 mrt 22u30 Paradiso res 020-6264521.