Alleen KRO-kind mag tekenen

Ook bestaande omroepen moeten laten zien of zij voldoende leden hebben. De KRO bindt leden aan zich op een kinderdag in museum Naturalis.

Groepjes kinderen met groengele petjes zwermen tussen de opgezette octopussen en de ringwormen op sterk water. De meeste ouders sjokken er achteraan of hangen uitgeteld op de schaarse zitplaatsen langs de muur in museum Naturalis in Leiden. Daar is het vandaag KRO's Kindertijddag, genoemd naar het gelijknamige kinderprogramma op Zappelin.

Het is een van de activiteiten die de KRO organiseert om leden aan zich te binden. Er zijn ook groepswandelingen en reizen. Het is geen doel op zich van deze dag om nieuwe leden te werven, zegt de KRO, maar vandaag gaven wel 205 mensen zich op als nieuw lid. Ruim 2.000 bestaande leden bezochten de dag.

A. Koning is een van de mensen die zich vandaag bij de entree van Naturalis opgeven als nieuw lid. Zijn twee zoontjes (van 3 en 6 jaar oud) rennen ongeduldig om hem en zijn vrouw heen. Hij heeft ,,helemaal niets'' met de KRO ,,en álles met de NCRV''. Maar hij wil niet dat zijn kinderen straks niet mee mogen doen aan de activiteiten die de KRO vandaag in het museum organiseert. ,,Da's toch zielig, als er dan getekend wordt aan zo'n tafeltje en zij mogen er niet bij?'' En het is ook nog voordelig, rekent hij voor. Want als hij lid wordt voor 7 euro, krijgt hij de kaartjes voor zijn gezin voor 3 euro. Normaal kosten die voor volwassenen 7 euro en voor kinderen 4,5 euro. Op vier kaartjes bespaart hij dus 11 euro, meer dan de prijs van het lidmaatschap.

Het is voorjaarsvakantie en ouders zijn op zoek naar leuke activiteiten voor hun kinderen. Op de KRO-dag is van alles voor ze te doen. De populaire tv-presentator Paul Rigter leest verhalen voor, kinderen kunnen fossielen schoonboenen, zelf een filmpje maken en auditie doen voor een nieuw programma van de KRO.

,,Je wilt toch iets leuks met ze doen, en hier steken ze nog wat van op ook'', zegt Vincent van Dijk, 44 en vader van twee zoons van zes en acht. Hij is al tien jaar lid van de KRO. ,,Nog uit de tijd dat zij het goedkoopste programmablad hadden.'' Het had, zegt van Dijk, net zo goed een andere omroep kunnen zijn. Al blijkt hij de detectives van de KRO wel te waarderen. En de kinderen de tekenfilms. ,,Maar ik kijk niet zo gauw naar wie wat uitzendt.''

Jacky (43), moeder van twee kinderen, is vandaag lid geworden. ,,Om de entreeprijs te drukken.'' Eerder was ze lid van de TROS, maar dat werd haar te duur. Nu krijgt ze een jaar de Mikrogids. Ze heeft zich ,,niet echt in de KRO verdiept'', maar denkt dat ze wel leuke programma's hebben. ,,Ik denk bij de KRO aan actualiteiten, aan wat er speelt.'' Een naam van een programma kan ze niet noemen. ,,Dat blijft niet zo hangen.''

Maar Leo Hoenen (45), die met zijn twee kinderen naar de koralen op sterk water kijkt, kan dat wel. Hij is ,,bewust katholiek'' en ,,bewust lid van de KRO''. ,,Mijn ouders waren al lid en ik ben zelf lid geworden toen ik op kamers ging.'' Hij vindt Kruispunt een goede rubriek. ,,Dat heeft een heel eigen stijl. Het is nu heel populair om emotionele tv te maken. Zij gaan op een goede manier met emotie om.''

En dan heeft de KRO ook nog Paul Rigter, de presentator die de dochter van Hoenen, Josse (6) doet blozen onder haar groengele petje. Leo Hoenen: ,,Vind je dat Paul goed kan zingen?'' ,,Ja.''

Vind je dat Paul goed kan vertellen? ,,Ja.''

,,Is er ook iets dat Paul niet goed kan?'' ,,Nee.''

Niet iedereen die lid is van de KRO, blijkt dat ook geweten te hebben. Jan Braamskamp (37) die met zijn kinderen bij een afdruk van een oerkrokodil staat, kwam er vanmorgen achter dat hij al tien jaar lid is. Voor 1995 was je dat automatisch als je je abonneerde op het programmablad van een omroep zoals de Mikrogids.

Hij heeft niet echt iets met de KRO, ,,behalve dat ze leuke kinderprogramma's maken''. Maar voor hetzelfde geld was hij lid van een andere omroep geworden. De titel van een volwassen programma van de KRO heeft hij dan ook niet paraat. ,,Maar ze zenden toch detectives uit? Dat vind ik wel heel leuk.''

    • Merel Thie