Ahold: 39 managers weg om fraude

Bij supermarktconcern Ahold zijn 39 medewerkers vertrokken in de nasleep van het boekhoudschandaal. De meeste van de ontslagen vielen in de VS. Tegen zestig andere werknemers zijn disciplinaire maatregelen genomen of zij hebben een waarschuwingsbrief gekregen.

Dat heeft Ahold gisteren gezegd tijdens een aandeelhoudersvergadering in Den Haag. Voormalig lid van de raad van bestuur J. Miller moet zijn volledige bonus terugbetalen. Miller was direct verantwoordelijk voor cateringdochter US Foodservice waar grote fraude plaatsvond. Enkele dagen geleden heeft Miller hierover een rechtszaak aangespannen tegen Ahold.

De leden van de raad van bestuur moeten een kwart van hun bonussen inleveren over 2000 en 2001. Over die jaren is de winst per aandeel, waarop hun bonus was gebaseerd, met een vergelijkbaar percentage verlaagd. Bestuurder juridische zaken P. Wakkie wilde niet aangeven of oud-bestuurders C. van der Hoeven en M. Meurs dit ook zullen doen. Zij kondigden dit vorige maand aan, maar volgens Wakkie vallen zij onder een aparte arbitragecommissie. In totaal moeten de bestuurders rond 7 miljoen euro aan bonussen inleveren.

Directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vond het ,,schokkend'' dat slechts een kwart van de bonussen wordt teruggevorderd en dat de optiewinsten buiten schot blijven.

President-commissaris K. Vuursteen verklaarde gisteren dat Ahold in het verleden tot een acquisitiemachine evolueerde waarbij de druk om te presteren steeds groter werd. ,,Daarbij zijn de verkeerde afwegingen gemaakt tussen de lange en korte termijn. Ahold was een typisch product van de jaren negentig.'' Op de agenda stond de invoering van maatregelen die het bestuur van Ahold moet verbeteren, naar aanleiding van de Code Tabaksblat. Het supermarktbedrijf is het eerste grote bedrijf waar deze maatregelen zijn goedgekeurd. Belangrijkste onderdelen: meer macht voor aandeelhouders en meer plichten voor bestuurders en de raad van commissarissen.

De Ahold-leiding en De Vries (VEB) hadden hoogoplopende woordenwisselingen.

Gezakt: pagina 17