Aanklacht tegen agenten `Genua'

De Italiaanse openbaar aanklager heeft gisteren een rechtbank in Genua verzocht 29 politieagenten aan te klagen wegens het uitlokken van geweld, het vervalsen van bewijzen en laster tijdens de G8-betogingen in Genua in juli 2001.

Het verzoek volgt op een meer dan twee jaar durend onderzoek naar de betogingen tijdens de bijeenkomst van de acht grootste industrielanden. Bij de rellen tijdens deze G8-top raakten de demonstranten slaags met agenten. Daarbij viel één dode, en raakten honderden betogers gewond.

Het onderzoek richtte zich met name op een inval op een school waar actievoerders lagen te slapen. De politie viel de school binnen omdat zij, naar haar zeggen, het vermoeden had dat daar radicale activisten verbleven die eerder die week rellen hadden veroorzaakt. De vondst van benzinebommen, een spijkerbom, hamers en een bijl bevestigde dit vermoeden. Daarbij werden 93 mensen opgepakt; zestig van hen raakten gewond.

In mei werden al alle aanklachten tegen deze demonstranten ingetrokken nadat een agent voor de onderzoeksrechter had bekend van zijn superieuren opdracht te hebben gekregen de molotovcocktails in de school neer te leggen als bewijsmateriaal. Het verhaal van de agent werd ondersteund door video-opnames die demonstranten hadden gemaakt en door de onafhankelijke website Indymedia aan de rechter zijn afgestaan.

Het verzoek van de openbaar aanklager komt op de tweede dag van een proces tegen 26 antiglobalisten die zijn aangeklaagd wegens geweldpleging en plundering tijdens de drie dagen durende G8-betogingen. Zij kunnen daarvoor 15 jaar celstraf krijgen als ze schuldig worden bevonden. Het proces in Genua begon in een gespannen sfeer. Buiten de rechtbank stonden tientallen demonstranten. Meer dan 700 agenten werden ingezet om de rechtbank te beveiligen.