Zware straffen voor fraude bij Boijmans

De twee mannen die vorig jaar enkele miljoenen euro's verduisterden bij het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen zijn veroordeeld tot respectievelijk drie en twee jaar cel.

Daarnaast moeten ze elk één miljoen euro terugbetalen aan het museum. Als hun dat niet lukt of ze doen het niet, krijgen ze er een jaar gevangenisstraf bij. Dat heeft de rechtbank gisteren bepaald.

Bij Boijmans Van Beuningen verdween in mei en juni vorig jaar in totaal 3,3 miljoen euro. Van dat bedrag is 1,8 miljoen euro teruggevonden.

Van de twee fraudeurs kreeg Sanjay P. (29) de zwaarste straf. De rechter achtte bewezen dat hij de verduistering uitdacht. Sanjay P. sluisde de 3,3 miljoen euro weg via tal van (nep)bedrijven. Hij was het ook die ermee speculeerde op de beurs. Daarbij verloor hij ongeveer acht ton. Ook nam Sanjay P. veel contant geld op.

Doednath B. (34) werd tot twee jaar cel veroordeeld. Hij werkte als administratief medewerker bij Boijmans Van Beuningen. Doednath B. deed wat Sanjay P. hem opdroeg. Hij zette geld klaar in het elektronische betaalsysteem, waarna zijn directe chef onbedoeld toestemming gaf tot betalingen. Deze chef had onvoldoende verstand van het elektronische betaalsysteem en kon daardoor makkelijk worden misleid. Tegen de twee waren iets andere straffen geëist. De officier van justitie had gevraagd om terugbetaling van 1,5 miljoen en een celstraf voor Doednath B. van 2,5 jaar. De verdachten zijn beiden eerder veroordeeld voor oplichting.

In de gemeentepolitiek heeft de verduistering geen gevolgen gehad. Wethouder Hulman (Kunstzaken, VVD) hoefde niet af te treden. Het werd als voldoende beschouwd dat hij toezegde dat het financiële beheer van het museum nu beter functioneert en er meer toezicht is op de medewerkers.