Yen blijft dalen ondanks uitspraak Greenspan

Commentaar op Japanse valuta-interventies van Allan Greenspan, voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed., heeft vandaag geen invloed gehad op een verdere daling van de koers van de yen. De yen bereikte met ruim 110 yen per dollar de laagste koers in de afgelopen vier maanden.

In een tijd dat de Japanse economie herstellende is, zei Greenspan gisteren tijdens een lezing in New York dat ,,de huidige prestaties van de Japanse economie suggereren dat we nabij het punt komen waarop voortgaande interventie op de huidige schaal niet langer de monetaire beleidsdoelen van Japan dient''. Japan heeft de eerste twee maanden van dit jaar meer dan 10.000 miljard yen ingeruild voor dollars. Tegen de koers van vandaag komt dit neer op het opkopen van 90 miljard dollar. Dit volgde op recordverkopen van 20.000 miljard yen (185 miljard dollar) over het afgelopen jaar. Het tegengaan van een stijging van de yen is bevorderlijk voor de Japanse export.

De Japanse minister van Financiën, Sadakazu Tanigaki, suggereerde vandaag tegen het persbureau Bloomberg dat de opmerkingen van Greenspan niet moeten worden gezien als kritiek op Japans beleid. ,,De krantenkoppen suggereren [kritiek op interventies] maar wat hij werkelijk zei was waarschijnlijk iets anders.''

De topambtenaar voor internationale zaken van het ministerie, Zenbe Mizoguchi, stelde vandaag dat de stijging van de dollar tot de hoogste koers in vier maanden (en verzwakking van de yen) betekent dat ,,het omkeren van de trend om dollars te verkopen zich voortzet''. Persbureau AP spreekt vandaag echter over geruchten onder handelaren dat Japan wederom heeft geïntervenieerd. Mizoguchi had op de opmerkingen van Greenspan ,,geen commentaar''.

Greenspan wees er eveneens op dat de ,,enorme'' schaal van de Japanse dollaraankopen op een bepaald moment ,,problematisch'' kan worden voor de Japanse economie. De vaart waarmee Japan dollars opkoopt ,,moet op een gegeven moment afnemen en uiteindelijk stoppen'', aldus Greenspan.