Wall Street drukt beurzen Europa

Het lagere slot op Wall Street heeft vanochtend voor overwegend lagere koersen gezorgd in Europa. Amerikaanse beleggers vrezen een verhoging van de rente in de Verenigde Staten en dat drukte ook het sentiment op de belangrijkste beursvloeren aan deze kant van de oceaan. De verder aansterkende dollar gaf voldoende tegengas om de verliezen beperkt te houden.

Na een ochtendhandel stond de AEX-index van de beurs in Amsterdam op een verlies van 1,28 punt (0,4 procent) met een stand van 360,94 punten. In Parijs zakte de CAC-40 ook 0,4 procent, net als de DAX in Frankfurt. In Londen moest de FTSE-100 0,6 procent inleveren.

Analist André Sirks van effectenbank Stroeve noemde de koersverliezen ,, niet echt dramatisch'' bij een redelijke omzet. ,,Bij een heel wilde beurs zouden de positieve en negatieve uitschieters veel groter zijn.'' Sirks zag vooral in de sterkere dollar een steun voor de koersen.

Vanochtend zakte de euro verder weg tegenover de dollar. De Europese munt kostte rond het middaguur 1,2155 dollar, 0,7 dollarcent minder dan rond het slot in New York op dinsdag. Toen zat de munt na een scherpe daling tegen de laagste koers sinds half december van het afgelopen jaar aan.

Het grote nieuws was de fusie tussen de bierbrouwers Interbrew uit België en Ambev uit Brazilië. De Belgen moesten een fractie inleveren op de beurs. Heineken verloor 1 procent. De nieuwe combinatie vormt een sterkere concurrent voor de Nederlandse brouwer.

In Parijs zakte het luxeconcern LVMH 1,8 procent. De jaarcijfers vielen mee, maar de verwachting dat de dure euro ook in 2004 zijn tol zal eisen, bedierf de pret. Concurrent PPR was in Parijs de grootste verliezer met een koersdaling van 1,9 procent.

In Amsterdam presenteerde AEX-nieuweling Versatel een nettoverlies van 33 miljoen euro, flink minder dan een jaar eerder. Beleggers waren licht negatief over de vooruitzichten en drukten het aandeel 0,4 procent. ,,De cijfers waren duidelijk, het bedrijf is redelijk gezond. Het blijft echter lastig voor beleggers om de juiste waarde van het aandeel in te schatten'', aldus analist Sirks.

In de index stonden tegen iedere stijger twee dalers. Handelshuis Hagemeyer verloor 1,5 procent op het verlies van ruim 300 miljoen euro. De onderneming heeft een moeizaam jaar achter de rug waarbij zelfs het voortbestaan in gevaar kwam.