Voorzitter CDA eist excuses

CDA-partijvoorzitter Marja van Bijsterveldt eist van PvdA-voorzitter Ruud Koole dat hij publiekelijk afstand neemt van een PvdA'er die CDA-fractieleider Maxime Verhagen heeft bekritiseerd.

Dat schrijft zij vanmiddag in een open brief aan de PvdA-voorzitter onder de aanhef `Beste Ruud'. De klacht gaat over ,,laagwaardige aantijgingen'' tegen Verhagen, in de rubriek `Brief aan mijn vijand' in het weekblad Vrij Nederland vorige week. Het stuk is geschreven door René Cuperus van de Wiardi Beckmanstichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Cuperus beticht Verhagen onder meer van ,,stiekem-opportunistisch meeliften op het fortuynisme''.

Cuperus vergelijkt de ,,Limburgse miljonairszoon'' Verhagen met oud-PvdA-leider en ,,Zuid-Hollandse kapperszoon'' Melkert. Van Bijsterveldt spreekt van ,,karaktermoord'' op Verhagen. Zij beklaagt zich dat het debat over politiek ,,steeds meer over personen en imago's'' gaat. PvdA-voorzitter Koole is ,,verbaasd'' over de open brief. Over Cuperus zegt hij: ,,Ik zou deze nooit geschreven hebben, maar ik ben niet zijn baas.''

Cuperus noemt de klachten van Van Bijsterveldt in een eerste reactie een ,,zwaktebod'' en een teken van ,,negentiende-eeuwse normen en waarden van een chef.'' PvdA-voorzitter Koole en Cuperus wijzen er op dat niet hij maar de Amsterdamse burgemeester Cohen, als voorzitter van het curatorium van de WBS, Kuperus' `baas' is.