Vette vis voor beurshengelaars

Speculeren op overnames blijkt profijtelijk. Ondernemende rijkelui en beleggers voeren de druk op. Deze week werd Delft Instruments verkocht. Wie volgt?

De beurshengelaars hebben weer beet. De kleine club van grote beleggers in kleine en middelgrote bedrijven trok deze week weer een vette vis uit de beursvijver.

Participatiefonds Alpinvest, eigendom van pensioengiganten ABP en PGGM, koopt voor 152 miljoen euro Delft Instruments, leverancier van medische apparaten (1.200 werknemers; 237 miljoen euro omzet). ,,Dit is nog maar een voorbode van wat komen gaat'', denkt A. Otto, top-aandelenbelegger van verzekeraar Delta Lloyd en mede-beheerder van het Delta Deelnemingen, een beleggingsfonds dat zich specialiseert in overnamekandidaten.

Delft Instruments is een van de beleggingen van Delta Deelnemingen. Ook diverse andere `vaste' beleggers in overnamekandidaten zijn van de partij. Voormalig beurskanon A. Strating bijvoorbeeld, heeft een belang van ruim zeven procent in Delft Instruments. En P. de Ridder, lang geleden directeur van het Centraal Planbureau, bezit bijna veertien procent. En de familie Driessen (van de vliegtuigtrolley's van Driessen Aircraft) heeft vijf procent. En Orange Fund, een beleggingsfonds van zakenbank Kempen & Co, heeft bijna tien procent.

Het overnamebod van Alpinvest volgt op twee waarschijnlijke biedingen op Vendex International, de koning van de winkelstraat, met keten als Hema, V&D en mode- en doe-het-zelf zaken.

Delft Instruments en VendexKBB hebben één ding gemeen: ze hebben een klein groepje grote beleggers, die binnenskamers, maar soms ook daarbuiten, aandringt op betere resultaten en duidelijker groeistrategie.

VendexKBB heeft twee Amerikaanse beleggers die al geruime tijd luidruchtig hun ogenoegen kenbaar maken, bij Delft Instruments gebeurde dat vooral binnenskamers, in directe gesprekken met de directie.

Belegger Otto: ,,Tegen Delft Instruments hebben wij gezegd: wat doe je nog op die beurs, je kunt door je relatief lage koers de beurs niet gebruiken waarvoor die bedoeld is, het aantrekken van kapitaal voor expansie. Zijn er dan geen alternatieven? Als aandeelhouder moedigen wij de directie aan om dat gesprek aan te gaan met partijen die belangstelling tonen.'' Dat werd Alpinvest.

Het bod op Delft Instruments is de vierde keer dat Delta Deelnemingen als prominente aandeelhouder betrokken is bij een bedrijf waarop een succesvol bod wordt gedaan. Eerder verkocht het beleggingsfonds, dat ruim drie jaar bestaat, belangen in installatiebedrijf GTI, industrieel toeleverancier Polynorm en vastgoedbedrijf Nagron. Als Delta Deelnemingen een belang in een bedrijf neemt, weten zij dat wij er niet zitten om elk jaar dividend te ontvangen, zegt Otto. De kans op een voor beleggers lucratieve overname wordt altijd meegewogen. Het blijkt een profijtelijke strategie. Vorig jaar was het fonds, dat zo'n 250 miljoen euro belegd vermogen heeft, het best presterende beleggingsfonds met een resultaat van dik 61 procent. Het is een beleggingsstijl die ook ondernemende rijkelui aanspreekt. Driessen zat bijvoorbeeld als belegger ook in Polynorm, net als De Ridder en Strating. De Ridder en Strating waren er zes jaar geleden al bij toen KBB (Bijenkorf, Hema) aan Vendex werd verkocht.

Wie is de volgende? Belegger Otto ziet meer ondernemingen van de beurs vetrekken: de koersen zijn relatief laag, de beurshandel in kleinere bedrijven is gering, met economisch herstel groeit optimisme, de rente is laag en de regelgeving voor beursfondsen wordt steeds complexer en tijdrovender.

Met een blik op het lijstje beleggingen van zijn Delta Deelnemingen Fonds somt Otto op: sleepbedrijf Smit International, beddenverkoper Beter Bed, detailhandelsbedrijf Macintosh, projectontwikkelaar AM. En voetbalclub Ajax, waarin Delta Deelnemingen geen belang heeft, maar Delta Lloyd wel. ,,Wat levert het Ajax nu nog op om beursgenoteerd te zijn?''

    • Menno Tamminga