Verbazing in Nederland

In Nederland is verbaasd gereageerd op de opmerkingen van Venetiaan. Een woordvoerder van premier Balkenende zei gisteren dat er ,,geen verzoek van Surinaamse zijde bekend was voor een gesprek''. Daar was volgens de zegsman ook ,,geen dwingende reden of aanleiding toe.''

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wil geen kwalificatie geven over Venetiaans opmerkingen. Het verwijt dat Nederland via Cordaid een politieke tegenstander van zijn partij zou steunen, verwerpt het ministerie.

,,Het geld gaat niet naar een politieke partij, maar naar Cordaid, dat autonoom is en overigens met instemming van de Surinaamse regering opereert'', aldus de woordvoerder.

Cordaid zelf noemt de opmerkingen van Venetiaan ,,jammer''. Woordvoerder Mariska Smolders: ,,De problemen in Suriname zijn zo groot dat we graag met de overheid samenwerken. Dit draagt daar niet toe bij.'' Cordaid zegt geen enkel probleem met Schalkwijk te hebben, de man waar Venetiaan op doelde. ,,Hij is vakinhoudelijk sterk.''